Τις σημαντικές ρυθμίσεις που επιφέρει στον τρόπο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών το σχέδιο νόμου με τίτλο «Πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και τη νέα φιλοσοφία των ελέγχων ανέλυσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης.

«Συγκροτούμε καλύτερα τη νομοθεσία σε σχέση με τους δραστηριοποιούμενους, είτε αυτοί είναι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, είτε επαγγελματίες, είτε στο πλανόδιο εμπόριο, είτε στο στάσιμο εμπόριο, μπαίνουμε και στη διαδικασία των εμποροπανηγύρεων, των θρησκευτικών εορτών, στις αγορές καταναλωτών, τις λεγόμενες αγορές χωρίς μεσάζοντες, έτσι καλύπτουμε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του υπαίθριου εμπορίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και εποπτείας όλης της δραστηριότητας, με την υποστήριξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος των αδειών που εκδίδονται, αλλά και της ανανέωσης των αδειών, όπως επίσης και των επιβαλλόμενων προστίμων κυρώσεων κ.λ.π.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, αυτές- όπως είπε ο κ. Παπαδεράκης- «τις θεσμοθετούμε ως δυνατότητα σε συγκροτημένους και με νομική υπόσταση φορείς καταναλωτών, κοινωνικών συνεταιρισμών, συνεταιρισμών καταναλωτών, να έχουν την πρωτοβουλία διαμορφώνοντας αυτοί οι ίδιοι το πλαίσιο οργάνωσης μιας τέτοιας αγοράς (…) Αυτή η πρωτοβουλία διατυπώνεται σε ένα σχέδιο που προτείνεται στο δημοτικό συμβούλιο, το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει τη δημιουργία της αγοράς τη λειτουργία της αγοράς και έτσι με πρωτοβουλία και ευθύνη των ανθρώπων που την προτείνουν διοργανώνεται αυτή η αγορά με ένα νόμιμο και συγκροτημένο πλέον τρόπο».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας, είπε πως σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την ευταξία, αλλά και για τον έλεγχο της δραστηριότητας.

Αναφορικά με τους ελέγχους τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων διακίνησης των προϊόντων, η ασφάλεια των προϊόντων, γι΄  αυτό είναι αυστηροί οι κανόνες.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε παραγωγό να δηλώσει τι θα πουλήσει και διευρύνουμε μάλιστα και τη γκάμα των προϊόντων που μπορεί να πουλήσει ένας παραγωγός. Θέλουμε οι παραγωγοί να είναι ακριβείς στις δηλώσεις τους. Οι έλεγχοι θα γίνονται από τις τριμελείς επιτροπές, αλλά και από τα κλιμάκια, τα οποία γίνεται προσπάθεια να γίνονται όσο γίνεται πιο συχνά και εντατικά σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδεράκης.

Επεσήμανε δε, ότι απλοποιούνται τα πρόστιμα, ότι θα υπάρχει διακύμανση (ανάλογα με την περίπτωση) και ότι οι κατηγορίες των προστίμων ανέρχονται πλέον σε 29 (από δέκα περίπου).

«Κάναμε μία πολύ μεγαλύτερη, λεπτομερέστερη ανάλυση των κυρώσεων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις βάζουμε και τη λογική της σύστασης, όπως και τη λογική της υποτροπής, το πρόστιμο γίνεται αυστηρό όταν έχουμε υποτροπή γι’ αυτό και θα βοηθήσει και το μητρώο του υπαίθριου εμπορίου, το οποίο θα τηρείται από τους επιμέρους δήμους που έχουν λαϊκές που δραστηριοποιούνται στον χώρο τους».