Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά της έκδοσης διαπιστωτικής πράξης από το υπουργείο Παιδείας, που προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο για τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το πρυτανικό συμβούλιο του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, ενώ η προσφυγή κατατίθεται σήμερα από τη νομική επιτροπή του ιδρύματος, με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, με την διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να συζητηθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ.

Το ΑΠΘ είναι το πρώτο από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που καταθέτει προσφυγή κατά της έκδοσης διαπιστωτικής πράξης από το υπουργείο, στο πλαίσιο των αποφάσεων προηγούμενων Συνόδων πρυτάνεων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία και τα υπόλοιπα ιδρύματα.

Η απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου για προσφυγή στο ΣτΕ, αποτελεί συνέχεια προηγούμενης απόφασής του, τον Σεπτέμβριο, να αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση της διαπιστωτικής πράξης (την οποία τελικά ανέλαβε να εκδώσει το υπουργείο Παιδείας), καθώς σύμφωνα με την γνωμοδότηση της νομικής επιτροπής του πανεπιστημίου, κάτι τέτοιο είναι δυνατό εφόσον κρίνει ότι η διαπιστωτική πράξη αντίκειται στο Σύνταγμα και συνεπώς πλήττει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Ο κ. Χρυσόγονος είχε γνωμοδοτήσει στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι «συντρέχει πρόδηλη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου περί συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης».

Η διαπιστωτική πράξη προβλέπει την συγκρότηση των Επιτροπών (πενταμελής στο ΑΠΘ) που θα αναλάβουν την ευθύνη να οργανώσουν τις εκλογές από τις οποίες θα αναδειχθούν τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου των πανεπιστημίων. Όπως προβλέπει ο νόμος στην Επιτροπή συμμετέχουν οι δύο πρώην πρυτάνεις και οι αντιπρυτάνεις που διετέλεσαν την θητεία τους κατά την προηγούμενη πρυτανική αρχή. Σε περίπτωση που αρνηθούν ή βρίσκονται σε αργία, τη θέση τους παίρνει ο αρχαιότερος στη βαθμίδα καθηγητής κ.ο.κ.