Στις 5 Οκτωβρίου 2011 θα γίνει από το Συμβούλιο της Επικρατείας η επεξεργασία του σχεδίου προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εργασιακή εφεδρεία, υπό την προεδρεία του κ. Κων. Μενουδάκου.

Όπως είναι γνωστό οι τίτλοι σπουδών , η προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια αποτελούν τα τρία βασικά κριτήρια για τη μοριοδότηση όσων ενταχθούν στον τον πίνακα εργασιακής εφεδρείας ,όπου θα κατατάσσεται το πλεονάζον προσωπικό των φορέων που θα εξυγιανθούν, συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις όσοι μπουν στον πίνακα της εργασιακής εφεδρείας μπορούν να καλύψουν το 10% των θέσεων τακτικού προσωπικού που θα προκηρύσσονται κάθε χρόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να καλύψουν το 30% των θέσεων που προκηρύσσονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου , και χωρίς κανέναν ποσοτικό περιορισμό για τις θέσεις μερικής απασχόλησης.

Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει για τους… τυχερούς που θα απορροφηθούν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού να διαγράφονται από τον πίνακα.

Η σειρά κατάταξης θα γίνεται με βάση κριτήρια που θα πριμοδοτούν τους υποψήφιους «εφέδρους» με συγκεκριμένα μόρια , ανά κατηγορία και ειδικότητα.

Προβάδισμα στην κατάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και τεχνολογικής Εκπαίδευσης στον πίνακα εργασιακής εφεδρείας από το ΑΣΕΠ δίνουν οι τίτλοι σπουδών και οι ειδικές γνώσεις ,όπως το διδακτορικό και το μεταπτυχιακό.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έμφαση δίνεται, όπως προκύπτει από το προεδρικό διάταγμα, στην εμπειρία του εργαζόμενου.

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για άτομα με αναπηρία, όσους έχουν σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία, καθώς και για τους συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως «πλεονάζον προσωπικό». Όσοι ανήκουν σε μία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες προηγούνται στον πίνακα κατάταξης ανεξάρτητα από τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν με βάση τα τυπικά τους προσόντα.