Στα ζητήματα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ, εστίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης και κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), για τις μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση και τους ΟΤΑ.

Ο Κώστας Πουλάκης μιλώντας για την «Οργάνωση Υπηρεσιών και Αναπτυξιακή Πολιτική των ΟΤΑ», παρουσίασε τις προτεραιότητες της μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αποσαφήνιση και στον ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων κάθε βαθμίδας διοίκησης, ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ολόκληρους κύκλους πολιτικής, καθώς και στην ενοποίηση και την απλοποίηση των ελέγχων, μέσω μηχανισμών που «θα παρέχουν τα εχέγγυα αντικειμενικής και αμερόληπτης κρίσης και παράλληλα, θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, κατάρτιση και επιχειρησιακή ικανότητα».

Αναφερόμενος στο ρόλο των ΟΤΑ στην επίτευξη του «εθνικού στόχου», όπως είπε, της δίκαιης ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας ξεκαθάρισε πως «όταν μιλάμε για αναπτυξιακό ρόλο των ΟΤΑ δεν εννοούμε μόνον, τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κεντρική έννοια στη δική μας προσέγγιση, υπογράμμισε είναι αυτή του περιφερειακού δημοκρατικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, όχι ως μία ακόμα ωραία λέξη, αλλά ως το πλέγμα εκείνο των θεσμικών, οικονομικών και επιστημονικών εργαλείων, που θα δώσουν πρωτίστως στις περιφέρειες, σε συνέργεια ασφαλώς με τους δήμους, την δυνατότητα να σχεδιάζουν επί της ουσίας το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής τους, στο πλαίσιο των εθνικών κατευθύνσεων».

Κλείνοντας, ο Κώστας Πουλάκης υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα πολυεπίπεδη κρίση δημιούργησε την ανάγκη, αλλά και την ευκαιρία να προβληματιστούμε ως προς τους θεσμούς, τις διαδικασίες και τις αντιλήψεις που κληρονομήσαμε από τα σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης. Είναι η στιγμή να σκεφτούμε συλλογικά για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στον 21ο αιώνα, συνδέοντας αρμονικά το πολιτικό και το θεσμικό, προκειμένου να απαντήσουμε στις κοινωνικές ανάγκες και αιτήματα της εποχής μας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο και την αφετηρία για μια ευρεία δημοκρατική συζήτηση στα θέματα αυτά».