Σε διευκρινήσεις για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας ότι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους κανόνες εμπορίας σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων θα συμβάλουν στη διαφάνεια και την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Αφού σημειώνει ότι η τροποποίηση είναι υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013, αναφέρει ότι η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών, έτσι ώστε, εκτός από νωπό γάλα, να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος, όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο. Αυτά, προσθέτει, «ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης».

Το υπουργείο αναφέρει ότι πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται -για τεχνικούς λόγους που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος- μια προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος. Όταν αυτές χρησιμοποιούνται, θα αναγράφεται ευκρινώς στη συσκευασία για να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα. Το, δε, παραδοσιακό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.