Διευκρινήσεις για το θέμα του γιαουρτιού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

«Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη σήμανση στο γιαούρτι θα συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή»


ΕΛΛΑΔΑ
19:03
05/04/2016
Διευκρινήσεις για το θέμα του γιαουρτιού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
2
loading

Σε διευκρινήσεις για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας ότι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους κανόνες εμπορίας σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων θα συμβάλουν στη διαφάνεια και την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Αφού σημειώνει ότι η τροποποίηση είναι υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013, αναφέρει ότι η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών, έτσι ώστε, εκτός από νωπό γάλα, να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος, όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο. Αυτά, προσθέτει, «ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης».

Το υπουργείο αναφέρει ότι πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται -για τεχνικούς λόγους που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος- μια προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος. Όταν αυτές χρησιμοποιούνται, θα αναγράφεται ευκρινώς στη συσκευασία για να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα. Το, δε, παραδοσιακό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

 

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Χρήστος

  Θα λέγεται γιαούρτι;
  Ναι.
  Το εφάρμοσε ο Σαμαράς;
  Όχι.
  Τις συνέπειες τις έχει καταλάβει;
  Οχι

 2. avatar Ζαφιρακάκη

  εδω ο κοσμος χανεται και το γιαουρτι...χτενιζεται....
  στα πα..........ρια μας πως θα λεγεται το γιαουρτι απο δω και περα και πως θα φτιαχνεται....
  ενα σιγουρο : απο φρεσκο ΄΄εκλεκτο ελληνικο΄΄ γαλα μεχρι φετα και τυρι....ολα ειναι χημικα σκονογαλατα τελος...τιποτα αγνο δεν υπαρχει, τελος!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει