Σε κατάσταση συναγερμού είναι το επιτελείο της ΕΛΑΣ καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενο αντισλαμικό χτύπημα από ακραία στοιχεία στην Αθήνα.

Η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ στην αναφορά της, προειδοποιεί ότι φασιστικές ομάδες έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς ανομίας» σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας, όπου η παρουσία μεγάλων ομάδων μουσουλμάνων μεταναστών είναι έντονη. Στην αναφορά της διεθνούς επιτροπής γίνεται λόγος για «ραγδαία κοινωνική αναταραχή, που έχει τις ρίζες της σε ρατσιστικά στοιχεία τα οποία εξαπολύουν επιθέσεις σε μετανάστες».

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ανησυχητική εκτόξευση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας, είναι βασικοί λόγοι που κάνουν την παρουσία των ακροδεξιών στοιχείων ιδιαίτερα έντονη στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία 24ωρα έχει αυξήσει την παρουσία της σε περιοχές όπου προσεύχονται μουσουλμάνοι μετανάστες, με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ, Θανάση Κοκκαλάκη, να δηλώνει πως «υπάρχει μια αύξηση στον έλεγχο στους χώρους αυτούς, μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στη Νορβηγία».

Οι φόβοι της ελληνικής αστυνομίας δεν περιορίζονται στα στενά ελληνικά γεωγραφικά όρια, αφού συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. συμμετείχαν σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες με κεντρικό θέμα για τους τρόπους καταπολέμησης της ακροδεξιάς βίας και της ισλαμοφοβίας, προειδοποιώντας για «μείζονα κίνδυνο» μετά την σφαγή της Νορβηγίας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα λέγοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λόγω της έντονης κοινωνικής δυσφορίας που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση αλλά και της ανεργίας τις αρνητικές συνέπειες της οποίας προσάπτουν στους μετανάστες

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει πλέον λόγο για καθημερινές επιθέσεις από φασιστικές ομάδες στο κέντρο της Αθήνας με στόχους μετανάστες, βάσει του χρώματός τους. Όπως καταγγέλλει ο Ναίμ Ελγκαντούρ, πρόεδρος την Μουσουλμανικής Ένωσης στην Ελλάδα: «Δέχομαι καθημερινά απειλές.Τα πράγματα στην Αθήνα έχουν χειροτερέψει τον τελευταίο καιρό και ο κίνδυνος μεγαλώνει, αφού μπορεί να υπάρχουν 5.000 εξτρεμιστές στην Αθήνα, αλλά κερδίζουν συμπάθεια και ανοχή μέρα με τη μέρα».

Η Μουσουλμανική Ένωση κάνει λόγο για τουλάχιστον δέκα εμπρηστικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από εξτρεμιστές κατά των αυτοσχέδιων τζαμιών που χρησιμοποιούν ως χώρους προσευχής σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας.