«Το να μετακομίζεις από το σπίτι που μεγάλωσες είναι μια τελετουργία μετάβασης στην ενήλικη ζωή. Το να μετακομίζεις πίσω με τους γονείς σου είναι κραυγή για βοήθεια. Εκεί έχει φτάσει η Ελλάδα», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν λεφτά για να μείνουν μόνοι τους αυξήθηκε πολύ από το 2010 όταν άρχισαν τα δύσκολα για την οικονομία της χώρας. Το ποσοστό των νέων 18 έως 34 ετών που ζουν με τους γονείς τους έφτασε το 63,5% σύμφωνα με τη Eurostat ενώ οι μισοί από εκείνους μεταξύ 25 και 34 ετών ζουν στο πατρικό τους.

Ο λόγος για τον οποίο τόσα πολλά ενήλικα παιδιά ζουν με τους γονείς τους εντοπίζεται σε δύο οικονομικούς παράγοντες:

Πρώτον, βλέποντας τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, όπου περισσότεροι από τους μισούς νέους κάτω των 25 ετών είναι εκτός αγοράς εργασίας, δεν προκαλεί εντύπωση που πολλοί ζουν με τους γονείς τους.

Δεύτερον, οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά. Και ποιο μπορεί να τους κατηγορήσει; Να έχεις οικογένεια κοστίζει. Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός γερνά αφήνοντας το εργατικό δυναμικό να συρρικνώνεται σηκώνοντας το βάρος των συντάξεων καθώς όλων και περισσότεροι συνταξιοδοτούνται.

«Προς το παρόν οι γονείς συντηρούν τα ενήλικα παιδιά τους αλλά σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν. Και τότε τι;», καταλήγει το άρθρο.

balsdoamfa