Από ναυτιλιακό σε ναυτιλιακό γραφείο περιφέρονται οι πρωτοετείς σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού , υποβάλλοντας αιτήσεις και παρακαλώντας να τους δώσουν τη δυνατότητα να μπουν σ’ ένα πλοίο για να κάνουν την πρακτική-υποχρεωτική εκπαίδευσή τους.

Την ίδια ώρα οι μηχανικοί που μετεκπαιδεύονται στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού περιμένουν να πάρουν την προβλεπόμενη επιδότηση αν και η εξεταστική τους περίοδος έληξε στις 30 Μαρτίου.

Αλλά και οι μετεκπαιδευόμενοι πλοίαρχοι, αν και έχουν ολοκληρώσει τον προηγούμενο κύκλο μαθημάτων πάνω από ένα μήνα, περιμένουν και αυτοί να πάρουν ακόμα το επίδομα που δικαιούνται.

Κατά τ’ άλλα, οι σοβαρές ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό των σχολών, όπως επίσης και στο εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία των ΑΕΝ και των ΚΕΣΕΝ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», φέτος, εισήχθησαν στις ΑΕΝ λιγότεροι σπουδαστές από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω προβλημάτων στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολών.

Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι συνθήκες στο χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τις οποίες κατά καιρούς έχουν καταγγείλει και έχουν στηλιτεύσει σπουδαστές και καθηγητές, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης έχει αναφερθεί πολλές φορές στα προβλήματα που υπάρχουν και έχει μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, σε επιστολή-καταπέλτη προς τον υπουργό Γ. Διαμαντίδη αναφέρει: «Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει και μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τις ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ για τα οξυμμένα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης, τις αδιαφανείς διαδικασίες στην κατανομή των κονδυλίων, συνολικά τα προβλήματα σε βάρος των ναυτεργατών και των οικογενειών τους».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ίδια η πολιτεία μιλά για σοβαρή έλλειψη Ελλήνων αξιωματικών, αφού οι νέοι δεν επιλέγουν πλέον εύκολα αυτό το επάγγελμα.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων πέρασε πριν από λίγο καιρό τροπολογία, βάσει της οποίας επιτρέπεται να ταξιδεύουν και συνταξιούχοι αξιωματικοί του Ε.Ν., στα υπό ελληνική σημαία πλοία.

Μελέτες δείχνουν πως οι αξιωματικοί για τη ναυτιλία έχουν γίνει δυσεύρετοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αξιωματικών.
Από ναυτιλιακό σε ναυτιλιακό γραφείο περιφέρονται οι πρωτοετείς σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, υποβάλλοντας αιτήσεις και παρακαλώντας να τους δώσουν τη δυνατότητα να μπουν σ’ ένα πλοίο για να κάνουν την πρακτική-υποχρεωτική εκπαίδευσή τους.