Αυστηρότερο γίνεται από τα μέσα του επόμενου μήνα το πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη ή χωρίς να έχουν περάσει τον τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ). Ειδικότερα, από τις 16 Ιουνίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η επιβολή των σχετικών προστίμων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω αυτόματων διασταυρωτικών ελέγχων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 5113/2024. Πρόκειται για ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου των ανασφάλιστων και τεχνικά ανεπαρκών οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια οδηγών, επιβατών και πεζών.

Ο νέος νόμος προβλέπει βαρύτατα διοικητικά πρόστιμα που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τις 30.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για οχήματα χωρίς ασφάλιση: Επιβάλλεται πρόστιμο που ξεκινά από 250 ευρώ και μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ανάλογα με το είδος και την κατηγορία του οχήματος, τη διάρκεια της ανασφάλιστης κυκλοφορίας και την τυχόν εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα. Ειδικότερα, το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατικά αυτοκίνητα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Για οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ: Επιπλέον, προβλέπεται πρόστιμο 400 ευρώ για όσα οχήματα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ, ενώ σε περιπτώσεις οφειλών τελών κυκλοφορίας προστίθεται επιπλέον επιβάρυνση ίση με το ποσό των τελών.
  • Συνδυασμένη παράβαση: Όταν το ίδιο όχημα είναι και ανασφάλιστο και χωρίς τεχνικό έλεγχο, τα πρόστιμα συνδυάζονται, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 30.000 ευρώ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός των ελέγχων – Διασταυρώσεις δύο φορές τον χρόνο

Η επιβολή των προστίμων δεν θα βασίζεται σε επιτόπιους ελέγχους, αλλά πραγματοποιείται μέσω ψηφιακού συστήματος διασταύρωσης δεδομένων, το οποίο συγκρίνει τα μητρώα:

  • της ΑΑΔΕ, όπου τηρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας και ιδιοκτησίας των οχημάτων,
  • των ασφαλιστικών εταιρειών, για την κάλυψη ή μη κάθε οχήματος,
  • και των κέντρων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ), για την ημερομηνία και ισχύ των ελέγχων.

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται δύο φορές κατ’ έτος, με στόχο την συστηματική και συνεχή καταγραφή παραβατών. Οι παραβάτες θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά (μέσω myAADE ή e-mail), ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της παράβασης, θα παρέχεται η δυνατότητα ένστασης με υποβολή δικαιολογητικών.

Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση του πρώτου προστίμου, θα διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος διασταυρωτικός έλεγχος. Αν διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν έχει συμμορφωθεί, τότε η άδεια και οι πινακίδες αφαιρούνται άμεσα και αποστέλλονται στις αρμόδιες αρχές. Η διαδικασία επιστροφής τους ακολουθεί την ίδια αυστηρή διαδικασία με την καταβολή προστίμου και την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν μέχρι πρότινος πάνω από 500.000 οχήματα χωρίς ασφάλιση, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του στόλου των επιβατηγών και επαγγελματικών οχημάτων της χώρας. Το πρώτο τετράμηνο του 2025 όμως, τα ασφαλισμένα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 200.000 (φθάνοντας συνολικά τα 7,2 εκατομμύρια οχήματα). Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πως οι απειλές για ηλεκτρονικές διασυνδέσεις και πρόστιμα από το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με τα πρόστιμα που επισείουν, έπιασαν τόπο. Ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων, πάντως, θα προκύψει από την ηλεκτρονική διασταύρωση που αναμένεται να κάνει η ΑΑΔΕ, κατά πάσα πιθανότητα στις 16η Ιουνίου.