Η Αίγυπτος φλέγεται. Εκατομμύρια Αιγύπτιοι ζουν καθημερινά με το φόβο και δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι Αιγύπτιοι που βρίσκονται στη χώρα μας έχουν το μυαλό τους εκεί που οι αιματηρές διαδηλώσεις έγιναν πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης κι έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ένας από αυτούς είναι και ο πρόεδρος των Αιγυπτίων εργαζομένων Ελλάδας, Γιοζέφ Αζέρ Σαμουέλ.

Ο κ. Γιοζέφ Αζέρ Σαμουέλ ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου 25 χρόνια. Όμως, αυτές τις ημέρες, όπως παραδέχεται στο newsbeast.gr θα ήθελε να είναι στο πλευρό της μητέρας του και των δύο αδερφών του που βρίσκονται στην Αλεξάνδρεια.

«Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι στην Αίγυπτο. Δίπλα στη μητέρα μου που είναι μόνη της και κοντεύει να πεθάνει ψυχολογικά και στα δύο μου αδέρφια», λέει χαρακτηριστικά. Και εξηγεί ότι η επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες είναι από πολύ δύσκολη μέχρι αδύνατη.

«Έχω συγγενείς στην Αίγυπτο. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η επικοινωνία αλλά άμα επιμένω μία ώρα συνέχεια πάνω από το τηλέφωνο, θα πιάσω γραμμή. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει άνθρωπος στην Αίγυπτο που να είναι καλά. Δεν έχουν ασφάλεια. Δεν μπορούν να κοιμηθούν. Νοιώθουν μεγάλο φόβο. Όλα τα παιδιά βρίσκονται μπροστά από τις πόρτες των σπιτιών τους κρατώντας ρόπαλα και ξύλα για να προστατεύουν τις περιουσίες τους και τους γονείς τους. Έχουν συμβεί πολύ άσχημα πράγματα. Έχουν μπει διάφοροι κακοποιοί που βίαζαν τις γυναίκες, έκλεβαν και σκότωναν. Τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε αστυνομία. Δεν υπήρξε προστασία από πουθενά».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Αιγυπτίων εργαζομένων που βρίσκονται στη χώρα μας μιλά και για το πώς η κατάσταση στη χώρα του έφτασε στο… απροχώρητο.

«Η νεολαία μετά από πολύχρονες πιέσεις αγανάκτησε γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, δεν βρίσκουν δουλειά, δεν μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους ούτε και να παντρευτούν. Και γι’ αυτό χρησιμοποίησαν το πιο σύγχρονο μέσο, το Ίντερνετ και στο facebook έκαναν τα παράπονά τους. Το αποτέλεσμα ήταν κάποια στιγμή ότι πήραν την απόφαση να κάνουν κάποια πορεία. Άρχισε η πορεία πάρα πολύ καλά με τη νεολαία να φωνάζει συνθήματα όπως: «Ελευθερία, Δημοκρατία».

Μαζεύτηκε ο κόσμος από μόνος του, χωρίς να ανήκει σε κάποιο κόμμα. Αγανάκτησαν όμως οι Αιγύπτιοι και δήλωσαν “να κατέβει η κυβέρνηση, δεν είναι άξια”. Η κυβέρνηση αντέδρασε στέλνοντας τους κακοποιούς. Και τώρα ο αιγυπτιακός λαός επιμένει να φύγει ο Μουμπάρακ και όσοι συνεργάστηκαν μαζί του σ’ αυτήν τη σάπια κυβέρνηση».

Ο κ. Γιοζέφ Αζέρ Σαμουέλ πάντως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ… Αίγυπτος.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αίγυπτος. Κι αυτό γιατί είναι διαφορετική η έννοια της δημοκρατίας που υπάρχει στην Αίγυπτο σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας. Εδώ οι άνθρωποι έχουν κάνει μεγάλες πορείες αλλά ο ελληνικός λαός είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός. Και άμα κάνει κακό κάποιος Έλληνας, οι υπόλοιποι θα του εναντιωθούν.

Στην Αίγυπτο κάποιος μπορεί να πει: “έλα να κάψουμε την αστυνομία” . Πολλοί τότε θα προσπαθήσουν να κάψουν την αστυνομία. Δε νομίζω ότι θα γίνει αυτό στην Ελλάδα».
Και τονίζει κάποια από τα βασικά προβλήματα που, σύμφωνα με τους Αιγυπτίους, προκάλεσε ο Χόσνι Μουμπάρακ. «Ο Μουμπάρακ έκλεισε τον σιδηρόδρομο. Δεν μπορεί να συμμετέχει ο κόσμος στις διαδηλώσεις. Έχει κόψει το ίντερνετ, έχει κόψει τα κινητά. Κόβει μόνο αυτά που θέλει ο ίδιος.

Οι άνθρωποι ζυμώνουν ψωμί γιατί δεν έχουν να φάνε. Οι φούρνοι είναι κλειστοί. Οι τράπεζες δεν λειτουργούν. Η αγορά είναι κλειστή. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη συνεχώς. Οι άνθρωποι ζουν με το φόβο. Δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα. Ακούνε φωνές και ξυπνάνε. Η ντομάτα φανταστείτε πριν είχε 3 με 4 λίρες και τώρα το κιλό έχει 15 λίρες δηλαδή 2 ευρώ. Και οι άνθρωποι δουλεύουν για 1,5 ευρώ τη μέρα».

Και για να αλλάξει η εικόνα της χώρας ο πρόεδρος των Αιγυπτίων εργαζομένων πιστεύει:
«Για να βοηθηθεί η χώρα πρέπει να φύγουν οι κακοποιοί. Η Αμερική και το Ισραήλ έχουν βάλει το χέρι τους γιατί τα συστήματά τους υποστήριξαν τον Μουμπάρακ. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση στην Αίγυπτο. Η αντιπολίτευση είναι πεθαμένη».