Το κουβάρι της μυστήριας υπόθεσης της οικογένειας των αυτοαποκαλούμενων «παλαιοχριστιανών», που ζει σε λαγούμι στην ορεινή Κορινθία, προσπαθούν να ξετυλίξουν τις τελευταίες ώρες οι Αρχές. Την ώρα που ο 45χρονος πατέρας αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου μετά τη σύλληψή του και ενώ ερευνάται μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο αιμομιξίας, ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας εξηγεί πώς και γιατί αυτοί οι άνθρωποι ζουν κάτω από ποινικά αδικήματα.

Ξεκαθαρίζοντας πως η οικογένεια των αυτοαποκαλούμενων «παλαιοχριστιανών» δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πίστη ούτε με τη θρησκεία, ο Δημήτρης Σούρας επισήμανε το πρωί της Δευτέρας 19/2 στο Newsbeast ότι είναι ακατόρθωτο πλέον να αναπληρωθούν τα χρόνια μάθησης, που έχασαν τα παιδιά της οικογένειας, μην πηγαίνοντας στο σχολείο. Παράλληλα, ανέλυσε ποιες είναι οι διαφορές των εν λόγω ατόμων με τις ομάδες που θέλουν να ζουν απλοϊκά και να μην ακολουθούν τον πολιτισμό, όπως για παράδειγμα οι Άμις.

Ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας

«Είναι εκτεθειμένοι σε οποιαδήποτε αρρώστια και συγχρόνως μπορεί οι ίδιοι να αποτελούν εστία λοίμωξης για άλλα άτομα. Είναι επικίνδυνοι»

Εστιάζοντας στην οικογένεια της Κορινθίας, που κατοικεί σε λαγούμια, ο Δημήτρης Σούρας αναφέρει: «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν κάτω από ποινικά αδικήματα. Πρώτον, τα παιδιά είναι δεκατριών και δεκαπέντε χρονών και δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο. Αυτό είναι ήδη ένα ποινικό αδίκημα, διότι η μόρφωση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του γυμνασίου είναι υποχρεωτική. Δεύτερον, βρεθήκανε όπλα και συγκεκριμένα πυροβόλο όπλο (χωρίς άδεια) όχι τόξα κτλ. Τρίτον και κυριότερο, δε μένουν κάτω από τις συνθήκες σωστής υγιεινής. Δηλαδή τα παιδιά και οι γονείς είναι εκτεθειμένοι σε οποιαδήποτε αρρώστια, οποιαδήποτε λοίμωξη και συγχρόνως μπορεί οι ίδιοι να αποτελούν εστία λοίμωξης για άλλα άτομα.

Έχουν δημιουργήσει ένα είδος τρώγλης μέσα στο οποίο συμβιώνουν και υπάρχουν εκεί και ένα μωρό, που δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, καθώς δεν έχει δηλωθεί το ποιος είναι ο πατέρας του».

«Αυτή η οικογένεια όχι μόνο δεν έχει σχέση με πίστη και θρησκεία, αλλά είναι και επικίνδυνη. Οι ομάδες που θέλουν να ζουν απλοϊκά, που δε θέλουν να ακολουθήσουν τον πολιτισμό, που δε θέλουν να έχουν καμία σχέση με όλη τη διαδικασία τη σημερινή, δηλαδή της σούπερ κατανάλωσης, πιστεύουν στον Θεό, είναι προτεσταντικές, όπως οι Άμις, αλλά είναι ειρηνιστές και, επίσης, δεν είναι εναντίον των νόμων. Έχουν φτιάξει μια δική τους κοινωνία, μια μικρή, αλλά σημαντική -κατά τη γνώμη τους- κοινωνία και συμβιώνουν με τους άλλους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα», συμπληρώνει ο ψυχίατρος.

«Επειδή έχουμε δει πολλά στη ζωή μας, αυτή η παραξενιά και η ιδιορρυθμία, η οποία «ακουμπάει» σε πολλές άλλες καταστάσεις, στις οποίες πιθανώς να αναφερθούμε αφού ο εισαγγελέας τις εξετάσει, μας βάζει πολλά πολλά ερωτηματικά και δυστυχώς περνάει ένα μήνυμα, ότι είναι πολύ επικίνδυνο, ότι, δηλαδή, ο καθένας μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει χωρίς να υπολογίζει τους νόμους του κράτους, αλλά πιθανώς και τους ηθικούς νόμους.

Το να καλυπτόμαστε πίσω από μία τάχα μου θρησκευτική πίστη και θρησκευτική άποψη, διαφορετική από αυτή που έχουν οι άλλοι, και να είμαστε λαλίστατοι στους δημοσιογράφους δημιουργεί πολλά ερωτηματικά» λέει στο Newsbeast ο ψυχίατρος.

Το λαγούμι στο οποίο ζει η οικογένεια

«Το να ενταχθούν στην κοινωνία αυτά τα παιδιά, που έχουν μάθει να ζουν μέσα σε αυτή την οικογένεια, είναι πάρα πολύ δύσκολο»

Μιλώντας για τα παιδιά της οικογένειας από την ορεινή Κορινθία, που δεν έχουν πάει καν στο σχολείο, και απαντώντας στο εάν θα μπορέσουν αυτά στην πορεία της ζωής τους να ενταχθούν στην κοινωνία, ο Δημήτρης Σούρας διευκρινίζει: «Αυτά τα παιδιά, που έχουν μάθει να ζουν μέσα σε αυτή την οικογένεια, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πράγμα…

Είδαμε, άλλωστε, πως αυτά, μόλις απομακρύνθηκαν από το λαγούμι, γύρισαν ξανά, και τώρα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, έχουν εξαφανιστεί μαζί με τη μητέρα και δεν γνωρίζουμε πού έχουν πάει.

Βλέπετε, λοιπόν, πως αυτά τα παιδιά είναι συνυφασμένα με αυτή τη ζωή. Είναι άρα πολύ δύσκολο, όχι, όμως, ακατόρθωτο το να επανέλθουν σε μία κανονική ψυχολογική κατάσταση, αφού όμως βοηθηθούν από ειδικούς. Το πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι τόσα χρόνια σπουδών, μάθησης… Πώς θα αντικατασταθούν;

Μου φαίνεται ακατόρθωτο το να αναπληρωθούν αυτά τα χρόνια μάθησης, γιατί το σχολείο, η εκπαίδευση γενικά, είναι 12 χρόνια και είναι μια συνέχεια πραγμάτων, που δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του. Αυτό πώς θα γίνει;».

Δημήτρης Σούρας
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας

«Τα παιδιά αυτά, που έχουν μάθει να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και ποιος ξέρει τι έχουν δει και τι έχουν παρακολουθήσει, όταν θα ξαναγυρίσουν στη ζωή και θα δουν ότι αυτά είναι απαγορευμένα, ότι δε συνηθίζονται, ότι δηλαδή δε ζουν έτσι οι οικογένειες, πώς θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στον νέο -για αυτά- τρόπο ζωής και στην κοινωνία, που λειτουργεί με νόμους;» διερωτάται ο Δημήτρης Σούρας, εξηγώντας όμως πως: «με μία καλή ψυχολογική, βέβαια, υποστήριξη από τους ειδικούς θα μπορέσουν να διορθώσουν τον ψυχικό τους κόσμο, αλλά ως προς το θέμα της εκπαίδευσης και της γνώσης, το θεωρώ ακατόρθωτο. Αν αύριο μάθουμε ότι συνέβησαν αυτά που πολλοί υποπτευόμαστε και απευχόμαστε όμως, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά».

Κλείνοντας ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας κάνει ειδική αναφορά στον 45χρονο πατέρα της οικογένειας και σημειώνει: «Οι ιδιότροποι, οι ιδιόρρυθμοι «ακουμπάνε» λίγο τα κομμάτια μιας ψυχιατρικής διαταραχής, αλλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πονηρός και ιδιαίτερα εντός εισαγωγικών έξυπνος και δεν ξέρω, γιατί είχε επιβάλει στην οικογένειά του έναν τρόπο ζωής, που είναι τουλάχιστον καταστροφικός. Επαναλαμβάνω ότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πιθανώς κάτω από αυτόν κρύβονται σοβαρά αδικήματα. Αυτό θα το αποφασίσει ο εισαγγελέας».