Σημαντική αύξηση καταγράφεται στα κρούσματα της γρίπης, του κορονοϊού και των άλλων ιώσεων με την κορύφωσή τους να αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες και την αποκλιμάκωση μέσα στο Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, ανεβαίνει ο αριθμός των νοσηλειών, ενώ εξετάζεται και η υποχρεωτική επαναφορά της μάσκας, στα νοσοκομεία, ειδικά στα αντικαρκινικά.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνέστησε να μην υπάρξει πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός. Στο υπουργείο, πάντως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΟΔΥ, λόγω της αύξησης κρουσμάτων και της πιθανότητας να αρχίσει περαιτέρω πίεση στο σύστημα Υγείας.

Ήδη στο νοσοκομείο «Μεταξά» η συμμόρφωση και των επισκεπτών μαζί με το πρσωπικό στη χρήση μάσκας φτάνει στο 80%, ενώ το ίδιο μέτρο ισχύει εδώ και αρκετές εβδομάδες στο «Αττικό» νοσοκομείο.

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας επανέλαβαν ότι είναι πολύ μεταδοτική η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, χωρίς προς το παρόν δεν διαπιστώνεται πίεση στο σύστημα, εκτός από τα εξωτερικά ιατρεία σε εφημερίες.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, έχουν αναπτύξει όπως φαίνεται αντισώματα στον κορονοϊό, καθώς είναι περιορισμένα τα περιστατικά στα νοσοκομεία Παίδων. Αντίθετα, πλήττονται από τη γρίπη τύπου Άλφα. Η σύσταση των επιστημόνων είναι τα παιδιά να φοράνε μάσκα, για να προστατεύουν τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε πάνω από 7.000 κρούσματα την ημέρα γύρω στις 22 Ιανουαρίου

«Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει κορύφωση διασποράς τόσο στον κορονοϊό όσο και στις άλλες λοιμώξεις», τόνισε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Μάλιστα, τόνισε ότι σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέπεται η κορύφωση να σημειωθεί μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία θα καταγράφονται ως και 7.200 την ημέρα.

«Θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση», ανέφερε, συνιστώντας προσοχή, καθώς υπάρχουν, όπως είπε, κι άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο.

Τόνισε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί πριν από τα Χριστούγεννα προέβλεπαν ότι θα φτάναμε μέχρι και 8.800 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση της διασποράς, αλλά υπάρχει αυτή η σημαντική διόρθωση προς τα κάτω λόγω αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου: «Αρχίσαμε να προσέχουμε, φοράμε λίγο παραπάνω τη μάσκα, κάνουμε τεστ, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να προσέξουμε» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να κάνει και εμβόλια. «Ακόμη προλαβαίνουμε, αν δράσουμε τώρα» όπως είπε. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», κατέληξε.