«Περισσότερα από 200 χρόνια αφότου αποσπάστηκαν από το πιο ιερό μνημείο της χώρας τους και μεταφέρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ελγίνεια Μάρμαρα εξακολουθούν να φωνάζουν “αδικία” για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων». Έτσι ξεκινά το άρθρο του Νικ Μπικ, ανταποκριτή του BBC από την Αθήνα. Σχολιάζοντας την αναφορά του σε «Ελγίνεια Μάρμαρα», σημειώνει: «Όχι ότι κάποιος γύρω μου θα τα αποκαλούσε έτσι: Γλυπτά του Παρθενώνα είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται ξανά και ξανά – σε μια απόρριψη της βρετανικής αξίωσης ιδιοκτησίας των αρχαίων θησαυρών που θεωρούνται σχεδόν καθολικά εδώ ότι κλάπηκαν από κάποιον Λόρδο Έλγιν σε μια ανάλγητη πράξη αυτοκρατορικής κλοπής».

Δίνοντας το κλίμα από το κέντρο της Αθήνας, αναφέρεται στις συνομιλίες του με πολίτες για το θέμα.

«Ο Παρθενώνας, τα γλυπτά… ανήκουν στην Ελλάδα. Ας είμαστε δίκαιοι, σωστά;» δήλωσε η 21χρονη εκπαιδευόμενη πιλότος Μελίνα Πέτρου. «Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για τη Μόνα Λίζα ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Το μισό της θα ήταν στο Λούβρο και το άλλο μισό σε άλλη χώρα και αυτό έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο κλέβοντας τα γλυπτά. Οπότε αυτό δεν είναι καθόλου δίκαιο».

«Η διαδικασία μετακίνησης δεν θα τα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο;», ρωτάει ο δημοσιογράφος; «Δεν είναι καλύτερα να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση;». η απάντηση που παίρνει είναι η εξής: «Ζούσα στο Λονδίνο και θυμάμαι ότι μια μέρα είδα στο Βρετανικό Μουσείο ότι η οροφή είχε διαρροή. Και λένε ότι πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο γιατί θα είναι σε καλύτερη κατάσταση! Πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα».

Στους πρόποδες της Ακρόπολης βρίσκεται ένα μουσείο που χτίστηκε ειδικά για να στεγάσει τα μάρμαρα αυτά, όποτε και αν γίνει η επιστροφή τους. Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, περιμένουν ακόμα να επιστρέψει το κεντρικό τους κομμάτι, σημειώνει το δημοσίευμα και συνεχίζει: Στο εσωτερικό του κτιρίου, είναι τονισμένα τα περιγράμματα των χαμένων τμημάτων του Παρθενώνα, μαζί με μια εξήγηση για το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένες να επιστρέψουν κάποιες πολύτιμες ελληνικές αρχαιότητες, αλλά οι Βρετανοί δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη συνέχεια στην ακύρωση της συνάντησης του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως η κίνηση αυτή «δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει την αγάπη για το Ηνωμένο Βασίλειο». «Αν ο κ. Σούνακ πίστευε ότι η ματαίωση των συνομιλιών στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 θα θεωρούνταν απλώς μια διπλωματική καταιγίδα, έκανε λάθος», σχολιάζει.

«Ένιωσα προσβεβλημένος και κάθε Έλληνας ένιωσε προσβεβλημένος», είπε στον ανταποκριτή του BBC ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, το βράδυ της Τρίτης. «Μιλώ με σεβασμό στον πρωθυπουργό σας, αλλά έκανε ένα λάθος. Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για τη σχέση μας».

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού, το ρεπορτάζ επιστρέφει στους πολίτες και τις απόψεις τους για το θέμα. «Όλα έχουν να κάνουν με τα λεφτά», είπε ο 49χρονος Ηλίας. «Το Μουσείο ζει από την παρουσίαση όλων αυτών των καταπληκτικών κομματιών της ιστορίας και αν χάσει τα μάρμαρα, τότε το Βρετανικό Μουσείο δεν θα είναι πια το Βρετανικό Μουσείο».

Τι θα γινόταν όμως αν επέστρεφαν στην Αθήνα; Ποιο θα ήταν το εθνικό κλίμα; «Οι Έλληνες θα ήταν πολύ, πολύ χαρούμενοι. Οι Βρετανοί είναι πολύ λογικοί και δίκαιοι και νομίζω ότι και αυτοί θα ήταν χαρούμενοι», δήλωσε ο Ηλίας. «Θα ήταν καλό για όλο τον κόσμο».