Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (το διοικητικό όργανο του Ζαππείου Μεγάρου), διά της προέδρου Χρυσάνθης Βαγενά, της αντιπροέδρου και των μελών του η Διοικητικού Συμβουλίου, τιμά την επιχειρηματία Μαριάννα Λάτση για το σημαντικό κοινωνικό της έργο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου στο Περιστύλιο του Μεγάρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου που θα απονείμει το χρυσό μετάλλιο του Ζάππα στην κ. Λάτση.

Παράλληλα τιμητική διάκριση θα επιδοθεί στην διεθνούς φήμης σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, για την προσφερθείσα μελέτη του έργου της φωταγώγησης του Ζαππείου και των αγαλμάτων του περιβάλλοντος κήπου. Θυμίζουμε ότι η κ. Ντεκώ έχει φωταγωγήσει μεταξύ άλλων την Ακρόπολη, τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς και πλειάδα σημαντικών μνημείων και κτηρίων.

Από τη θεσμοθέτηση το 2007 της Ημέρας Μνήμης Εθνικών Ευεργετών, το Ζάππειο τιμά πρόσωπα που με το έργο τους έχουν ευεργετήσει τον τόπο, ακολουθώντας πιστά τις σχετικές επιταγές της διαθήκης του μέγα ευεργέτη, Ευαγγέλη Ζάππα (1800 – 1865). Η τελευταία απονομή είχε γίνει το 2019 στον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, που μεταξύ άλλων, είχε χρηματοδοτήσει και την ανακατασκευή της παιδικής χαράς του Ζαππείου.