Η αποθήκευση -και η έγκαιρη κατανάλωση– των υπολειμμάτων φαγητού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων, καθώς και να εξοικονομήσετε χρήματα από περιττές αγορές. Φροντίστε όμως να ακολουθείτε κάποιους βασικούς κανόνες που έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα, και πιο συγκεκριμένα όταν τα συσκευάζετε για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Το ανθυγιεινό λάθος που κάνετε με τα υπολείμματα φαγητού

Φαγητό σε τάπερ στο ψυγείο

To healthdigest.com, μάλιστα, σημειώνει ότι ο έλεγχος της ανάπτυξης δυνητικά επικίνδυνων τροφιμογενών βακτηρίων έχει να κάνει με τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Τα βακτήρια ευδοκιμούν στην περιοχή θερμοκρασίας της «επικίνδυνης ζώνης» μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου. Όταν τα παρασκευασμένα τρόφιμα, λοιπόν, παραμείνουν πολύ καιρό σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να ενέχουν κάποιον κίνδυνο για την υγεία.

Μακαρόνια σε τάπερ

Η Amy Shapiro, ιδιοκτήτρια της Real Nutrition στη Νέα Υόρκη τονίζει στο NBC News συγκεκριμένα πως «Αφήστε τα υπολείμματα για όχι περισσότερο από δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά, αναπτύσσονται βακτήρια, τα οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών». Εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές -όπως οι 32 βαθμοί κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού πικνίκ- αυτό το χρονικό διάστημα μειώνεται σε μόλις μία ώρα. Το να αφήνετε τα υπολείμματα έξω για πολύ ώρα πριν τα βάλετε στο ψυγείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων.

Μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες, τα υπολείμματα πρέπει να πετιούνται

Υπολείμματα φαγητού σε τάπερ στο ψυγείο

Φυσικά, αν έχετε μια μεγάλη κατσαρόλα με σούπα ή ένα ταψί πατσίτσιο που έχει απομείνει, προφανώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να κρυώσουν και η τοποθέτηση των σκευών στο ψυγείο θα μπορούσε κάλλιστα να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ψυγείου σε επικίνδυνα επίπεδα. Εξαιτίας αυτού, το Healthline προτείνει τη διαίρεση μεγάλων ποσοτήτων ζεστών υπολειμμάτων σε μικρά, ρηχά δοχεία όπου μπορούν να κρυώσουν πολύ πιο γρήγορα.

Μόλις μπουν στο ψυγείο, τα περισσότερα υπολείμματα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Επίσης, η επισήμανση στα δοχεία που έχουν απομείνει με την ημερομηνία πριν τα βάλετε στο ψυγείο μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε πόσο καιρό έχουν μείνει εκεί, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να φάτε μία ξεχασμένη σαλάτα 10 ημερών.