«Για όσους δεν το έχουν καταλάβει έχουν ήδη μεταβιβασθεί μνημεία όπως η Κνωσσός στο Υπερταμείο»

Ανακοίνωση-καταγγελία από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων – Η τελευταία τοποθέτηση του Υπ. Οικονομικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:14
18/01/2019
«Για όσους δεν το έχουν καταλάβει έχουν ήδη μεταβιβασθεί μνημεία όπως η Κνωσσός στο Υπερταμείο»
14
loading

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την οριστική μεταβίβαση σημαντικών μνημείων στο Υπερταμείο βάσει της υπουργικής απόφασης Τσακαλώτου ενώ καταγγέλλει ότι ήδη έχουν μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ μνημεία όπως η Κνωσός και τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση με τίτλο «τα μνημεία δεν έχουν φωνή εμείς έχουμε» μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι το Υπερταμείο «προχωράει σε παρέμβαση στο ΣΤΕ κατά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των Δημάρχων Πατρέων και Σπάρτης και υπέρ της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου, δηλαδή της μεταβίβασης μνημείων!».

Με την ανακοίνωση-καταγγελία τους οι αρχαιολόγοι ζητούν την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου, τη δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που μεταβιβάσθηκαν στο Υπερταμείο και την άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων, αλλά και των απλών πολιτών, για την εξαίρεση όλων των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, απαλλοτριωμένων ακινήτων και άλλων κτηρίων που χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Ενετικά Τείχη Ηρακλείου

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:

«Μετά από τέσσερεις μήνες εξαπάτησης, θεσμικής απραξίας, προφορικών διαβεβαιώσεων και αβάσιμων κατηγοριών για υπερβολική αντίδραση από πλευράς των Ελλήνων αρχαιολόγων και διασπορά «fake news», δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο) προχωράει σε παρέμβαση στο ΣΤΕ κατά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των Δημάρχων Πατρέων και Σπάρτης και υπέρ της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου, δηλαδή της μεταβίβασης μνημείων!

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, που καλλιέργησε δυστυχώς και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με δηλώσεις και υποσχέσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, εντύπωση προκαλεί η παντελής απουσία και αδράνεια των τοπικών παραγόντων της Κρήτης που, αντί να στηρίξουν και να συμμετέχουν έμπρακτα στην προσφυγή για την διαφύλαξη των μνημείων του τόπου, αρκέστηκαν σε χλιαρές δηλώσεις, επερωτήσεις και ψηφίσματα των τριών σειρών.

Σπιναλόγκα

Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο και δεν έχει προωθηθεί καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεσή τους σημαντικά μνημεία όπως: Η Κνωσός (όλος ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου κ.α. σημαντικών μνημείων της Κνωσού. Ολόκληρη η έκταση της βίλας Αριάδνης, συμπεριλαμβανομένου του Μικρού Ανακτόρου, της Βασιλικής Έπαυλης, της Βίλα Διονύσου καθώς και της ιστορικής οικίας του Έβανς). Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου. Τα Νεώρια σε Ηράκλειο και Χανιά. Το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων στο νομό Ρεθύμνου. Η Σπιναλόγκα. Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου Χανίων και Αγίου Νικολάου. Τα κτήρια των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κρήτης συμπεριλαμβανομένων γραφείων, εργαστηρίων και αποθηκών με αρχαία και πολλά άλλα ιστορικά μνημεία, κτίρια, και αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το νησί.

Τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν την πανάρχαια ιστορία της Κρήτης, την εθνική μνήμη και πολιτιστική μας ταυτότητα και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Διατηρήθηκαν, προστατεύθηκαν και αναδείχθηκαν με μεγάλο αγώνα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την τοπική κοινωνία με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση να τα ξεπουλάει και να τα εκχωρεί κατά βούληση.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Υπερταμείου, όσο και του Υφυπουργού Πολιτισμού που επιμένουν ότι κανένα μνημείο δεν έχει μεταβιβασθεί, ότι η ΕΕΣΥΠ δεν διεκδικεί την κυριότητα, και ότι ο νόμος εξαιρεί αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία και κοινόχρηστους χώρους, υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο 4389/2016 δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «μνημείο» «μουσείο» ή «κοινόχρηστος χώρος». Υπάρχει όμως ο όρος «Διαχείριση» που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση δηλ. τους αρχαιολογικούς χώρους (παρ. 4, 5 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016). Φυσικά σε καμία δήλωση ή διαβεβαίωση των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΠΟΑ δεν αναφέρεται ότι η ΕΕΣΥΠ δεν πρόκειται να διεκδικήσει στο μέλλον τη διαχείριση των μνημείων και των μουσείων.

Νεώρια ηρακλείου

Το Τοπικό Παράρτημα Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την αντίθεσή του στην λεηλασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και απαιτούμε:

1.Την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου (Φ.Ε.Κ. 2320/Β/19-6-2018)και την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης εξαίρεσης της μεταβίβασης κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων ανεξαιρέτως των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και όσων αποκαλύπτονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

2.Την δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που περιλαμβάνονται στην  απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. Φ.Ε.Κ. 2317/Β/19-6-2018και μεταβιβάσθηκαν στο Υπερταμείο.

3.Την άμεση κινητοποίηση και έμπρακτη εμπλοκή Δήμων, Περιφέρειας και βουλευτών όλων των κομμάτων και όλων ανεξαιρέτως των τοπικών παραγόντων αλλά και απλών πολιτών για την εξαίρεση με νομοθετική ρύθμιση από το Υπερταμείο και από τα νύχια των θεσμών, όλων των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, απαλλοτριωμένων ακινήτων και άλλων κτηρίων που χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς σκοπούς».

Νεώρια Χανίων

Η τελευταία τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών

«Καμία μεταβίβαση ακινήτου του Δημοσίου στο υπερταμείο δεν έχει γίνει έως σήμερα, ενώ το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ».

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη «χθεσινή δήθεν αποκάλυψη εθνικού σκανδάλου από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μανιάτη, η οποία σχετίζεται με τα μνημεία και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο), την οποία ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας λογικής».

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Δημοσίου.

 

Προσθέτουν δε, ότι ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του ν. 4389/2016), ούτε στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο ( ΦΕΚ 2320/Β'/19.6.2018), γίνεται λόγος για «αυτόματη» μεταβίβαση των ακινήτων. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνον αυτά μπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στην θυγατρική εταιρεία του υπερταμείου, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Και καταλήγουν πως επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ. Ενώ, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  Να σκεφθεί κανείς, ότι ο Σαμαράς που έβριζα, έπεσε όταν του ζήτησαν οι Γερμανοί την πλήρη κυριότητα της "Ανεξάρτητης" Αρχής Δημοσίων Εσόδων, επειδή το αρνήθηκε.
  Τώρα η συμμορία του όχλου των μισελλήνων, όχι μόνο έδωσαν την ΑΑΔΕ αλλά και τα σπίτια, τις γυναίκες και τα παιδιά μας, την Ιστορία και τα μνημεία μας, στους Γερμανούς !
  Στην ΑΑΔΕ εάν θέλει ο πρωθυπουργεύων στην Ελλάδα να διορίσει καθαρίστρια δεν μπορεί, έτσι θα γίνει σε λίγο και με όλες τις αρχαιότητες.
  Και όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατόν να μπορούν να έχουν ερίσματα στους Έλληνες ψηφοφόρους.

 2. avatar Last 60

  Υπερηφανη εξωτερικη πολιτικη .Ειδατε που οι εξαγωγες πανε καλα , παει και η ακροπολη .Τελικα τιποτα δεν τους σταματαει.Ουτε με σφαιρες δεν θα αποτραπει το γενικο ξεπουλημα .Μονο λαϊκα δικαστηρια θα μπορουσαν να αποδωσουν πραγματικη δικαιοσυνη για τετοια εγκληματα ,αλλα δεν .

 3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Τι λένε ρε αυτοί οι θολοκουλτουριαριδες αρχαιολόγοι. Αυτοί είναι που δεν αφήνουν έργα όπως την ανάπλαση του ελληνικού να γίνει. Ουστ κομουνια

  1. avatar criskalts

   Εαυτός Νο 2;;;

 4. avatar ΑΕ3567

  Ξεφτίλα.

 5. avatar το πωλητήριο που σου έπεσε από τα χέρια

  Μετά την Μακεδονία πωλείται η ιστορία, η εθνική μνήμη, η πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά. Έτσι και σε όποιον αρέσει σε όποιον όχι να ρουφήξει το φραπεδάκι του. Άνήκωμεν στη δύση, δεν ανήκει τίποτα σε εμάς, θα μας πάρουν και τα σώβρακα και να δεις που θα μας κάνουν να τους τα δώσουμε με χαρά και χαμόγελα, μα για τόσο μ@@@@@ς μας έχουν και όχι άδικα, αφού έτσι μας φωνάζουν και εμείς χαιρόμαστε.Έτσι είναι τα πράγματα όταν είσαι της αρπαχτής, γελάς και σκύβεις το κεφάλι για να την αρπάξεις..

 6. avatar Dekatesera

  Και όλα αυτά στα ύπουλα. Κανονίστε να τους ξαναψηφισετε

 7. avatar ντροπη σας

  Τα ξεπουλησανε ολα οι Ανθελληνες

 8. avatar 2019

  Ότι αρχαία δεν κατάφερε να πάρει η Γερμανία με τον πόλεμο θα τα κλέψει με άλλο τρόπο!

  1. avatar 2015 Ε πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα αν ψηφίσουμε ΣΑΝΕΛ

   δεν τα κλέβουν ο πινόκιο υπογράφει και τα παίρνουν.

 9. avatar mnimwn

  Αυτοί τότε δεν είναι κυβέρνηση της Ελλάδος , για πωλητές στα πανηγύρια κάνουν , πάρτε πάρτε πάρτε τώρα που είναι ευκαιρία .

 10. avatar criskalts

  Αν δεν κάνω λάθος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην πλειοψηφία του
  είναι αριστερών πεποιθήσεων.
  Αλλά τι να λέμε, ολόκληρη Μακεδονία πουλήσανε για να κάνουν την μπάζα τους, για τα αρχαία θα τους δώσουν σπόρια.

 11. avatar Πάρτε το απόφαση..

  Χρυσή Αυγή να ξεβρωμίσει ο τόπος Αρκετά με τα σούργελα

 12. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

  Εδώ πούλησαν την Μακεδονία σε αυτό θα κολλήσουν; ;; το Ανθέλληνες είναι πολύ μικρό για να τούς χαρακτηρίσει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει