Οι ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία ομόφωνη για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας και την αποφυγή της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει αναδρομή στις ημερομηνίες- κλειδιά των δύο κρίσιμων εβδομάδων που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος μέχρι τη σημερινή συμφωνία.

27 Ιουνίου: Ο Αλέξης Τσίπρας ανατρέπει την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της Ελλάδας ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου με αντικείμενο την πρόταση των δανειστών για λήψη μέτρων. Λέει πως οι προτάσεις των δανειστών «έχουν στόχο την ταπείνωση ενός λαού».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αποφαίνεται πως η Ελλάδα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και πως το πρόγραμμά της πρέπει να τελειώσει στις 30 Ιουνίου χωρίς παράταση.

28 Ιουνίου: Ανακοινώνεται τραπεζική αργία και επιβολή capital controls. Η ανάληψη μετρητών περιορίζεται στα 60 ευρώ την ημέρα.

30 Ιουνίου: η Ελλάδα αθετεί την πληρωμή της οφειλής της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

1η Ιουλίου: Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους Έλληνας να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα που θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας με τους δανειστές.

2 Ιουλίου: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιοποιεί έκθεσή του στην οποία αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος από 2,5% στο 0%. Προβλέπει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός τριετίας ακόμα κι αν αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών της, και ισχυρή αναδιάρθρωση του χρέους.

3 Ιουλίου: Ο EFSF ανακοινώνει επίσημα πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αθέτηση πληρωμών χωρίς όμως αυτό να έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες.

5 Ιουλίου: Οι Έλληνες απορρίπτουν στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61,31% τις προτάσεις που είχαν διατυπώσει στα τέλη Ιουνίου οι πιστωτές. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί βούληση ρήξης με την Ευρώπη αλλά ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησής του. Δηλώνει πως «αυτή τη φορά, το χρέος θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

6 Ιουλίου: Ο Αλέξης Τσίπρας αντικαθιστά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει τη διατήρηση σε αμετάβλητα επίπεδα της έκτακτης χρηματοδότησης.

7 Ιουλίου: Ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωζώνης δίνουν προθεσμία έως τις 12 Ιουλίου για την επίτευξη συμφωνίας χωρίς την οποία η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δηλώνει πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποκλείεται αν η Αθήνα δεν παρουσιάσει ένα πακέτο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων.

8 Ιουλίου:  Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρουσιάσει στους πιστωτές νέες συγκεκριμένες προτάσεις για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, όπως του ζητεί η Ευρωζώνη, με στόχο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Η Ελλάδα απευθύνει επισήμως αίτημα για παροχή βοήθειας σε βάθος τριετίας σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις.

9 Ιουλίου: Η Ελλάδα αποστέλλει λίγο πριν τη λήξη του τελεσιγράφου της ευρωζώνης τις προτάσεις της ζητώντας την παροχή βοήθειας από τους δανειστές για να αποφύγει έξοδο από το ευρώ.

11 Ιουλίου: Η ελληνική Βουλή εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την ελληνική πρόταση προς τους πιστωτές αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα έχει απώλειες με αρκετούς βουλευτές να διαφοροποιούνται από την κυβερνητική γραμμή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν καταλήγουν σε συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

12 Ιουλίου: Οι 19 υπουργοί Οικονομικών συζητούν και πάλι. Ακυρώνεται η σύγκληση διευρυμένης Συνόδου Κορυφής των 28, συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής των γηετών της Ευρωζώνης.

13 Ιουλίου: Ύστερα από 17 ώρες δύσκολων διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοινώνει «ομόφωνη συμφωνία» για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί νέου σχεδίου βοήθειας προς την Αθήνα.