«Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα παράγουν ενέργεια που ισοδυναμεί με τις ανάγκες 2,5 εκατ. νοικοκυριών. Εξοικονομούν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από 3,8 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα. Αποτέλεσαν, κατά τη διάρκεια της κρίσης, τον μεγαλύτερο χρηματοδότη των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος διασφαλίζοντας 4 δις ευρώ για αυτές».

Αυτά τα δεδομένα παρουσίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του φωτογραφικού διαγωνισμού «Φωτογραφίζοντας τον Άνεμο στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας.

Νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού ανάμεσα σε 350 συμμετοχές είναι η φωτογραφία του Θανάση Τζέλλου η οποία λήφθηκε στο αιολικό πάρκο του Παναχαϊκού στην Πάτρα, στην κατηγορία Ανεμογεννήτριες στον ελληνικό χώρο από ψηλά (αεροφωτογράφιση).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λαδακάκος: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον προηγούμενο Μάιο, το ποσοστό των ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό άγγιξε το 48%. Στόχος για το 2030 είναι να φτάσουμε το 80%. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών -και γενικά των ΑΠΕ- προκειμένου να απολαύσουν οι καταναλωτές και η οικονομία, το μέγιστο οικονομικό όφελος από την ενεργειακή μετάβαση».

 Κάνοντας λόγο για σχετικές επιστημονικές μελέτες και αναλύσεις, ανέφερε ότι αυτές δείχνουν ότι για μέγιστο όφελος, το μερίδιο της αιολικής ισχύος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%-60% το 2030.

«Και αυτό διότι τα αιολικά πάρκα παράγουν φθηνή και σταθερή ενέργεια όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Αυτή η ανάγκη πρέπει να ενσωματωθεί στο ΕΣΕΚ που αναμένεται να ανακοινωθεί, μαζί φυσικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων και των επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας», όπως είπε.

Όσον αφορά την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του φωτογραφικού διαγωνισμού, ο κ. Λαδακάκος ανέφερε: «Την προηγούμενη εβδομάδα στις 15 Ιουνίου, στην Ευρώπη και τον κόσμο εορτάσαμε -όπως και κάθε χρόνο – την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας. Η ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τα οφέλη που προσφέρει η Αιολική Ενέργεια στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία».

Και πρόσθεσε ότι: «Η ΕΛΕΤΑΕΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, προκήρυξε και εφέτος φωτογραφικό διαγωνισμό στον οποίο υποβλήθηκαν αξιόλογες φωτογραφίες. Η δράση αυτή πραγματοποιείται κάθε έτος και είναι ευτυχές το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται, διαπιστώνοντας ότι το κοινό εξοικειώνεται και αποδέχεται την αιολική τεχνολογία, κατανοώντας ολοένα και περισσότερο τα οφέλη της».

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού

 Με σχεδόν 350 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε ο φωτογραφικός διαγωνισμός «Φωτογραφίζοντας τον Άνεμο στην Ελλάδα 2023».

 Το διαγωνισμό προκήρυξε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας – Global Wind Day, 15 Ιουνίου 2023.

  Το θέμα της κάθε φωτογραφίας – συμμετοχής είχε άμεση σχέση με τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα και εντασσόταν σε μια από τις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες:

   – Κατηγορία 1: η Ανεμογεννήτρια στο τοπίο – το τοπίο της Ανεμογεννήτριας

   – Κατηγορία 2: Ανεμογεννήτριες, Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ελλάδα

   – Κατηγορία 3: Ανεμογεννήτριες στον Ελληνικό χώρο από ψηλά (αεροφωτογράφιση)

Νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού, όπως προαναφέρθηκε, είναι η φωτογραφία του Θανάση Τζέλλου η οποία λήφθηκε στο αιολικό πάρκο του Παναχαϊκού στην Πάτρα, στην κατηγορία Ανεμογεννήτριες στον Ελληνικό χώρο από ψηλά (αεροφωτογράφιση).

default

Η επιλεγείσα φωτογραφία στην κατηγορία Ανεμογεννήτρια στο τοπίο – το τοπίο της Ανεμογεννήτριας, είναι η φωτογραφία του Μιχάλη Κωνσταντινίδη, η οποία λήφθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Η επιλεγείσα φωτογραφία στην κατηγορία Ανεμογεννήτριες, Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ελλάδα, είναι από αιολικό πάρκο στο Άσκιο Κοζάνης και ανήκει στον Αποστόλη Παυλό.

Τιμητική διάκριση αποσπά ο πιο μικρός σε ηλικία φωτογράφος που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό μας, ο Γιώργος Πολυχρονόπουλος με τη φωτογραφία του στην κατηγορία η Ανεμογεννήτρια στο τοπίο – το τοπίο της Ανεμογεννήτριας, η οποία λήφθηκε στην Βλαχοκερασιά Αρκαδίας. Ο Γιώργος Πολυχρονοπουλος, μαθητής τρίτης τάξης δημοτικού, «φύτεψε» τη μινιατούρα/παιχνίδι Ανεμογεννήτρια (μεσαία) και τη φωτογράφισε ώστε να φαίνεται ως μέρος του αιολικού πάρκου που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση πιο πίσω, στην οροσειρά.

Η Κριτική Επιτροπή:

1. Γιάννης Τζώρτζης, Πρόεδρος Green Project, Μέλος Royal Photographic Society of Great Britain

2. Βασίλης Πιτούλης, Φωτογράφος

3. Θοδωρής Παναγούλης, Δημοσιογράφος

4. Έφη Καρρά, ΕΛΕΤΑΕΝ