Τους συνεπείς δανειολήπτες αποφάσισαν να επιβραβεύσουν οι τράπεζες, ενεργοποιώντας από τον επόμενο μήνατο σχέδιο για «πάγωμα» των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Με διαδοχικές ανακοινώσεις οι συστημικές τράπεζες παρουσίασαν λεπτομερώς το νέο πρόγραμμα στήριξης.
Κοινός παρονομαστής των ανακοινώσεων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ότι το επιτόκιο βάσης, δηλαδή αυτό πάνω στο οποίο στηρίζεται ο υπολογισμός του τελικού επιτοκίου, μειώνεται κατά 20 μονάδες βάσης. «Τις τελευταίες ώρες, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης φυσικών προσώπων, με ενήμερα στεγαστικά δάνεια. Το πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά από αρχές Μαΐου, προστατεύει τα συνεπή νοικοκυριά από ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, θέτει το επιτόκιο βάσης σε χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος Μαρτίου, περιλαμβάνει και τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε άλλα νομίσματα, έχει 12μηνη διάρκεια και λειτουργεί επ’ ωφελεία των πελατών σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας το περίγραμμα της συμφωνίας των «4», προαναγγέλλοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες τόσο από τις μη συστημικές τράπεζες, όσο και από τους διαχειριστές δανείων και απαιτήσεων.
Το πρόγραμμα θα «τρέξει» από τον Μάιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 και θα έχει σταθερό προσδιορισμό του τελικού επιτοκίου, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που θα έχει το επιτόκιο που θα ανακοινώνει η ΕΚΤ, προς τα πάνω. Αντίθετα στην περίπτωση εκείνη που τα επιτόκια βάσης υπολογισμού μειωθούν κάτω από αυτό που καθορίζεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τότε οι δανειολήπτες θα επωφελούνται αυτής της μείωσης.
Το «πάγωμα» των επιτοκίων θα αφορά σε όλα τα στεγαστικά δάνεια – συμπεριλαμβανομένων των επισκευαστικών που δόθηκαν συμπληρωματικά σε κάποιες περιπτώσεις – ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία θα είναι ενήμερα, ενώ στο «κάδρο» της στήριξης συζητείται να μπουν και όσα βρίσκονται σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες, με την προϋπόθεση οι δανειολήπτες να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό. Έτσι, όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά και αυτά σε ελβετικό φράγκο θα «μετατραπούν» σε σταθερού επιτοκίου για διάστημα 12 μηνών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτίθεται να προχωρήσει σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 0,25 η κάθε μία ή 50 μονάδες βάσης συνολικά.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα παγώματος θα «τρέξει» παράλληλα με αυτό της στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών που ήδη υλοποιείται από τις τράπεζες. Και στις δύο περιπτώσεις το δημοσιονομικό κόστος είναι μηδενικό, αφού το επωμίζονται στο ακέραιο οι τράπεζες.