Κρίσιμο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει αποφασίσει ακόμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις. Η καθυστέρηση αυτή έχει διχάσει τις χώρες σε δύο μπλοκ. Το ένα, στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδας με το Βέλγιο την Ισπανία και την Πολωνία, περιλαμβάνει 15 χώρες που επιθυμούν την επιβολή πλαφόν για να αποφευχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που ταλαιπωρούν την αγορά και θα αμβλυνθεί το υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί με τις επιδοτήσεις των τιμών.

Το δεύτερο, στο οποίο κυριαρχούν η Γερμανία και η Ολλανδία, θεωρεί ότι το πλαφόν θα προκαλέσει κίνδυνο ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν άλλες χώρες που καταναλώνουν υγροποιημένο αέριο, όπως οι ασιατικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για το νομοθετικό έργο της ΕΕ, απέφευγε επί μήνες να παρουσιάσει οποιαδήποτε πρόταση για το πλαφόν. Τον Νοέμβριο, αφού είχε μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου και μετά από την προειδοποίηση από τις χώρες του πρώτου μπλοκ ότι δεν θα ψήφιζαν τα άλλα μέτρα του πακέτου που προωθούσε, η Επιτροπή ανακοίνωσε μία πρόταση για ένα πλαφόν, η ενεργοποίηση του οποίου, όμως, ουσιαστικά θα ήταν αδύνατη καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) να διατηρηθεί στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα για διάστημα δύο εβδομάδων – ενώ σήμερα είναι κοντά στα 120 ευρώ – και επιπλέον η τιμή του LNG να ήταν μικρότερη κατά τουλάχιστον 58 ευρώ επί 10 ημέρες στην ίδια περίοδο.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε αντίδραση από τις χώρες του πρώτου μπλοκ, με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να τονίζει ότι δεν συνιστά πλαφόν και ότι είναι ρεαλιστικό να καθοριστεί αυτό σε ένα εύρος τιμών από 150 έως 200 ευρώ, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της Ισπανίας και της Πολωνίας τη χαρακτήρισαν αστείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την πρόταση της Κομισιόν, το πλαφόν δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές τότε είχαν ξεπεράσει τα 275 ευρώ για μία εβδομάδα, καταδεικνύοντας έτσι την αντίφαση σε σχέση με τον στόχο της.

Οι αντιδράσεις μεταφέρθηκαν, όπως αναμενόταν, στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στο οποίο έγινε εκτεταμένη συζήτηση και αποφασίστηκε να μετατεθεί η απόφαση για το επόμενο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Αν και υπήρχε συμφωνία για τα άλλα δύο θέματα του πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – τις κοινές προμήθειες αερίου της ΕΕ και την επιτάχυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – όλο το πακέτο παραπέμφθηκε για έγκριση στην επόμενη σύνοδο.

Μητσοτάκης από το EUMED9: Ελπίζουμε σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου εστίασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό στο επόμενο συμβούλιο υπουργών να μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπο συζήτηση. Τα ζητήματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων ΑΠΕ και το σημαντικότερο ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν να μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου όπως έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.