Στο κόκκινο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους να απειλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Μπαράζ δηλώσεων κι δημοσιευμάτων κλιμακώνει την πολεμική ενάντια στους χειρισμούς της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για μεταρρυθμιστική απροθυμία. Την ίδια ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «κλιμάκωση των επικοινωνιακών πιέσεων» και επαναβεβαιώνουν ότι υπάρχουν προτάσεις από την ελληνική πλευρά, αλλά οι «κόκκινες» γραμμές δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση.

Το σκηνικό σύγκρουσης αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τις ΗΠΑ μετά από καιρό «σιγής», από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία και το ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε απερίφραστα ότι ένα ενδεχόμενο Grexit δεν θα επηρεάσει καμία οικονομία πλέον, αφού όλοι είναι προετοιμασμένοι. Οι δηλώσεις Σόιμπλε ήρθαν μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της Zeit, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία εξετάζει σενάριο χρεοκοπίας για την Ελλάδα, με την ταυτόχρονη παραμονή της στην Ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε έθεσε εκ νέου το… τέλος της διαδρομής για την Ελλάδα, βάζοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να λάβει το υπόλοιπο ποσό του πακέτου στήριξης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση μέχρι τις 30 Ιουνίου», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως τόνισε ο Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του πρακτορείου, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές μέχρι τώρα και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα παραμείνει τμήμα της Ευρώπης. «Ό,τι κι αν συμβεί, παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αν μείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για κάτι τέτοιο. Όμως το αν θα έχει τα χρήματα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αυτό είναι κυρίως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αν θέλει βοήθεια, θα της τη δώσουμε, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια, αλλά φυσικά, εντός του πλαισίου όσων έχουμε συμφωνήσει», κατέληξε.

Χωρίς δόση και ο Απρίλιος

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να καταβάλουν τον τρέχοντα μήνα μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Αν υπάρξει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μια περίπλοκη δiαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου», δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Αφού έχουμε αυτή τη Συμφωνία σε Επίπεδο Εμπειρογνωμόνων, στη συνέχεια πρέπει να έχουμε εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ’ αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, πιστεύω πως αυτό είναι λάθος» ανέφερε..

Υποβάθμιση από την S&P

Το φόβο του αδιεξόδου στο μέτωπο των ελληνικών διαπραγματεύσεων υποδήλωσε με την υποβάθμισή του για την Ελλάδα σε CCC+ (από Β-) και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors. Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει για κάποια εκατομμύρια ευρώ, μην μπορώντας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις στο προσεχές διάστημα. «Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης του δανειακού βάρους από τους εταίρους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει το μαρτύριο της σταγόνας ο Ντράγκι

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο Grexit, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε: «Δεν θέλω να το διανοηθώ. Δεν είμαι πρόθυμος να συζητήσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο», παραπέμποντας ωστόσο τυχόν νέα χρηματοδότηση και άνοιγμα της στρόφιγγας στην ύπαρξη προγράμματος και την τήρησή του… άρα στον Σόιμπλε.

Ο Ντράγκι απέρριψε, επίσης, τους φόβους που εκφράζονται για ύπαρξη φούσκας στις αγορές ομολόγων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «ένδειξη» σχηματισμού φούσκας, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ «παρακολουθεί προσεκτικά» την κατάσταση.

«Εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις» διαμηνύουν στο Μαξίμου

Την απόφασή της να μην υπερβεί της κόκκινες γραμμές επαναδιατύπωσε η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση και εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιστρέψουν πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.

Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη. Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!

Ορισμένοι, ωστόσο, υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», και καταλήγουν τονίζοντας ότι «αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».