Με έναν φάκελο με έξι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις, θα μεταβεί την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Στη βάση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.

Σημειώνεται ότι, με αντικείμενο τις προτάσεις της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις, συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Οικονομικών το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο (της παράτασης)». Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

«Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ θα γίνουν στο ακέραιο και θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να φτάσουμε στο τετράμηνο. Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Είμαστε στην διαδικασία εξασφάλισης πόρων για όλο το τετράμηνο» δήλωσε ο υπουργός.

«Δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός ούτε τον Μάρτιο, ούτε σε ολόκληρο το τετράμηνο» είπε και τόνισε ότι «χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί». Υποστήριξε πως «ούτε οι υπόλοιποι του Eurogroup θέλουν πιστωτικά γεγονότα»

Για την ΕΚΤ ωστόσο, τόνισε πως οι οφειλές «είναι για μετά το τέλος του τετραμήνου, είναι ένα μεγάλο ποσό και είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης» και σημείωσε πως τα συγκεκριμένα «δεν είναι χρήματα που δανειστήκαμε». «Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτό που πετύχαμε με την συμφωνία γέφυρα, που δεν είναι άλλο από την σταθεροποίηση. Ο στόχος είναι να έχουμε τέσσερις μήνες να πάρουμε ανάσα», δήλωσε.

Για το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αν υπάρξει πιστωτικό επεισόδιο στην Ελλάδα, δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του Γιάννη Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ο κ. Σόιμπλε αναφερόταν σε αυτά τα ομόλογα του Ιουνίου και του Ιουλίου, της ΕΚΤ. Ο λόγος είναι ότι τον ξενίζει ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό κάποια μέρη του ελληνικού δημόσιου χρέους θα έπρεπε να αναδιαρθρωθούν, για να χρησιμοποιήσω έναν ευγενή όρο».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ως κέρδος από τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως «ζημία» ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης. Έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα:

-Να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από τον βραχνά του Δημοσίου, μέσω και της πάταξης της γραφειοκρατίας (π.χ. άμεση λειτουργία νέας επιχείρησης μόνο με την ταυτότητα τού υποψήφιου επενδυτή, περίοδος χάριτος 1- 2 ετών για τις εισφορές στα ταμεία, το Δημόσιο να μην ζητεί πιστοποιητικά από τους πολίτες για πληροφορίες που έχει το ίδιο το Δημόσιο, κ.ά.).

-Να υπάρξει σημαντικό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στην Ελλάδα να υπάρξει δημόσια- ανεξάρτητη από το κράτος- επενδυτική τράπεζα, στην οποία να περάσει και δημόσια περιουσία ως εχέγγυο.

«Δεν θα έρθει η τρόικα»

Διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (δηλαδή η τρόικα) και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης τής δανειακής σύμβασης και να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους.

Είπε ότι «κόκκινες γραμμές» είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα και να επιλυθεί ένα σύστημα εξισώσεων με τρεις αγνώστους: πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το ποια θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις.

«Αύξηση του ΦΠΑ μια κίνηση καλής θέλησης»

Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%». Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, είπε ότι «θα είναι τόσο ανεπαίσθητη αλλαγή και τόσο ήσσονος σημασίας, που θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εταίρους». Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος». Επίσης, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και το σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το μέτρο του ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2015. Τόνισε ότι υπάρχει η δέσμευση ότι για τους επόμενους τέσσερις μήνες δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς κινήσεις με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο. Μάλιστα, σημείωσε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» όσων έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τον φόρο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ στο προοδευτικότερο, ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και τρεις μήνες», σημείωσε.

Για το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, ανέφερε ότι εάν χρειαστεί να εισαχθεί βήμα- βήμα θα γίνει έτσι, ενώ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι υπό συζήτηση και με τους εταίρους. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κατατίθεται σήμερα στη Βουλή (έλαβε χθες υπογραφή και από τον υπουργό Οικονομικών) και το αρχικό κόστος είναι 200 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και ισοδύναμα.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ενοποιήθηκαν ήδη όλες οι λίστες (και εκείνες με τα εμβάσματα στο εξωτερικό) και το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί εναντίον εκείνων που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση «εθελοντικής νομιμοποίησης», ήτοι της πληρωμής φόρων εν γνώσει ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις.