Την βεβαιότητά του πως «δεν υπάρχει πιθανότατα να μην αποπληρώσουμε τη δόση που χρωστάμε στα ΔΝΤ αλλά και στα ομόλογα που λήγουν» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνοκολάου. Η ΕΚΤ είναι μετά το τέλος του Ιουνίου και αφορά τα 6,7 δις.

Όπως επεσήμανε, «ο Μάρτιος είναι λυμένος» και «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για το επόμενο τετράμηνο», ενώ τόνισε με έμφαση ότι όλες οι αποπληρωμές που προβλέπονται σε αυτό το τετράμηνο θα γίνουν στο ακέραιο, «ιδίως του ΔΝΤ», όπως υπογράμμισε, εξηγώντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ποτέ δεν έχει αποδεχθεί καμία καθυστέρηση στις αποπληρωμές του, και δε θα είναι η χώρα μας η πρώτη που θα κάνει κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η αποπληρωμή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και η οποία ανέρχεται σε αρκετά δισ. ευρώ, είναι υπό διαπραγμάτευση, καθώς από τα ομόλογα αυτά δεν επωφελήθηκε η χώρα μας. Έκανε μάλιστα ανοιχτά λόγο για αναδιάρθρωση μέρους του χρέους, αν και παραδέχθηκε πως «δεν του αρέσει του Σόιμπλε να το ακούει αυτό».

«Θέλουμε να σταθεροποιηθούμε. Ο στόχος της συμφωνίας- γέφυρα είναι μια «ανάσα» όπου θα κάτσουμε να συζητήσουμε το μέλλον της χώρα μας. Όταν ο Σόιμπλε (με τον οποίο σε προσωπικό επίπεδο έχουμε μια πολύ καλή σχέση) μίλησε για πιστωτικό γεγονός, εννοούσε τον Ιούνιο- Ιούλιο και στα ομόλογα της ΕΚΤ. Κάποια μέρη του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Η θέση μου ήταν πάντα πως αυτό το χρέος ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Αυτά δεν είναι χρήματα που έχουμε πάρει εμείς αλλά οι ευρωπαϊκές –κυρίως οι Γερμανικές- τράπεζες. Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Είμαστε κοντά στο να έχουμε τα λεφτά για όλο το τετράμηνο. Είμαστε σίγουροι πως οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά ιδίως σε ότι αφορά το ΔΝΤ.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Στο δικό μας πρόγραμμα, σε αντίθεση με το e-mail Χαρδούβελη δεν υπάρχει η λέξη μνημόνιο. Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά σε συνέχιση του προγράμματος. Δεν προκύπτει ούτε από τη συμφωνία του eurogroup. Τι αναφέρει; Μια λίστα από μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα αποδεχθούν ή όχι ανάλογα με το εύρος των μεταρρυθμίσεων. Εμείς πετύχαμε να διαχωρίσουμε την δανειακή σύμβαση με τους όρους που την συνέδεαν».

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε αιχμές κατά των προκατόχων του Γκίκα Χαρδούβελη τονίζοντας πως «δε διαπραγματεύτηκε ποτέ με τους δανειστές» και Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τον οποίο ανέφερε: «το δόγμα Παπακωνσταντίνου μας έριξε στη σκοτοδίνη», αλλά και κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συναδέλφου του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, για τον οποίο σχολίασε πως «έχει χτίσει καριέρα πάνω στη δραχμή», σημειώνοντας πως πάντα η βασική τους διαφορά ήταν ότι ο ίδιος θεωρεί καταστροφική την έξοδο από το ευρώ.

«Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να βγούμε από την Ευρωζώνη, το απευχόμαστε και εργαζόμαστε για να μη συμβεί», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση χρέους εντός της Ευρωζώνης.

«Σε καμία περίπτωση επιστροφή στην δραχμή»

Καταστροφικό χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών ένα Grexit τονίζοντας χαρακτηριστικά και… καθ υπερβολήν όπως ο ίδιος τόνισε πως κάτι τέτοιο θα μας «γυρνούσε στην νεολιθική εποχή.

«Αν φύγει μια πλεονασματική χώρα από την Ευρωζώνη θα υπάρχει άμεση ροή κεφαλαίων σε αυτή τη χώρα. Θα υπάρχει ένα τσουνάμι χρήματος ώστε να κερδηθούν χρήματα. Σε μια ελλειμματική χώρα γίνεται το αντίθετο. Μαζική έξοδος όχι μόνο ρευστού αλλά και ρευστοποιήσουμε χρήματος; Θα επιστρέψουμε (υπερβάλω τώρα) στην νεολιθική εποχή.

Αν είχαμε τη δραχμή –όπως η Αργεντινή είχε το πέσος- θα μπορούσαμε να κινηθούμε διαφορετικά. Εμείς όμως δεν μπορούμε. Τι πρέπει να κάνουμε: να δημιουργήσουμε ένα νόμισμα. Και επειδή πρέπει να το προετοιμάζεις μήνες ολόκληρους δεν μπορείς να το προαναγγείλεις οκτώ μήνες πριν. Είναι σα να προαναγγέλλεις μια υποτίμηση. Αυτό θα ήταν μια καταστροφή. Άλλο να λες ότι δεν έπρεπε να μπούμε άλλο ότι πρέπει να βγούμε. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε την ευρωζώνη. Στο Eurogroup την Δευτέρα πάω με φάκελο έξι μεταρρυθμίσεων. Και από αυτά θα κριθεί η Ελλάδα. Αυτό είναι το κέρδος μας από την διαπραγμάτευση. Τώρα πλέον συνδιαμορφώνουμε. Δεν είναι όπως πριν» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο Star.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Ισπανού ομολόγου του, Λουίς ντε Γκίντος, περί τρίτου προγράμματος διάσωσης ύψους 30-50 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως λέγονται πολλά εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, όμως αυτά που λέγονται εκτός Eurogroup δε θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν. Όπως εξήγησε, ο ίδιος δεν είναι κατά του δανεισμού, αλλά υποστηρίζει πως θα πρέπει πρώτα να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και μετά να αρχίσουν τα δανεικά.

Διέψευσε επίσης και τη φημολογία περί έλευσης στελεχών των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει «σε καμία των περιπτώσεων» και υπογραμμίζοντας: «Μην πιστεύετε αυτά που διαβάζετε».

«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης βήμα- βήμα»

«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης βήμα- βήμα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνοντας με νόημα πως δεν θα πρέπει «να διακινδυνεύσουμε το μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

«Διαφορετική η κατάσταση τώρα απ’ ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε δεν διέβλεπε κανείς ότι θα είχαμε μια κυβέρνηση (την προηγούμενη) που θα επένδυε στην αστάθεια. Λέγανε ότι αν εκλεγούμε εμείς θα βρουν κλειστά τα ΑΤΜ. Την επόμενη ημέρα που κερδίσαμε τις εκλογές δεχθήκαμε αφόρητες πιέσεις από τους εταίρους μας.

Προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Χωρίς να βιαζόμαστε και χωρίς να υποκύπτουμε στη σαγήνη της δημοφιλίας διακινδυνεύοντας την διαπραγμάτευση. Αν πρέπει να πάμε βήμα- βήμα, έτσι θα γίνει. Πως θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Μόνο με σκληρή διαπραγμάτευση.

Αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Εισάγουμε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας τα οποία ξεκινάνε αμέσως αλλά εκτυλίσσονται σταδιακά. Στην αρχή το κόστος είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουμε βρει πόρους από υπάρχοντα προγράμματα και παράλληλα είμαστε σε συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για περαιτέρω χρηματοδότηση

Προχωράμε και για τις 100 δόσεις αλλά δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερα διότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις. Απαράδεκτος φόρος ο ΕΝΦΙΑ. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να τον αλλάξουμε αλλά αυτό μπορεί να μας πάρει μερικούς μήνες οπότε μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο και επειδή ένας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο, μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να πληρωθεί.

Θα εξετάσουμε μια εθελοντική νομιμοποίηση για τα χρήματα στο εξωτερικό. Όχι να τα φέρουν πίσω. Ας τα αφήσουν έξω. Ας δηλώσουν πόσα λεφτά έβγαλαν έξω. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με εμάς» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Διανοήθηκα τη ρήξη για να έχουμε μια καλή συμφωνία»

«Η διαπραγμάτευση έχει πολλά θετικά για εμάς. Εγώ δεν πήγα στις Βρυξέλλες για να κάνω ρήξη. Τη διανοήθηκα για να γίνει μία καλή συμφωνία και η καλή συμφωνία θέλει τώρα μία σχέση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, στον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Σε ότι αφορά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ο Γιάννης βαρουφάκης σημείωσε: «Στη πρώτη διαπραγμάτευση κόκκινη γραμμή για εμάς ήταν τα υφεσιακά μέτρα. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση -γιατί ακόμα δεν έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε από την κρίση- όταν και αυτό το απαιτώ και θα είναι κόκκινη γραμμή στην επόμενη διαπραγμάτευση να επιλυθεί μια εξίσωση με τρεις μεταβλητές: Πρωτογενές πλεόνασμα, διάρθρωση του χρέους, και το πιο σημαντικό, πόσες είναι οι επενδύσεις σε σχέση με τις αποταμιεύσεις. Παράλληλα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι επενδύσεις είναι το αντίδοτο στην ανεργία. Δεν είμαστε δογματικοί με της ιδιωτικοποιήσεις. Όταν με ρωτάνε στο εξωτερικό εγώ απαντάω: Εξαρτάται. Όπου δεν μπορεί το κράτος να κάνει κάτι ας πάει σε ιδιώτες ώστε να υπάρχει μια ανάπτυξη».

Σε ότι αφορά το φορολογικό ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως: «θα ήθελα να δω τον ΦΠΑ να πέφτει στο 15%. Αλλά να το πληρώνουμε. Το 23% δεν το καταλαβαίνω. Είναι άδικο να βρίσκεται τόσο υψηλά. Δεν ξεχωρίζει τους φτωχούς από τους πλούσιους».

Για τις ενστάσεις στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Χαίρομαι τις έντονες διαφωνίες. Απαιτώ έντονη κριτική από τους συντρόφους μου στο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις διαφωνίες βγαίνουμε απολύτως ενωμένοι».

«Σκληρός αντίπαλος ο Σόιμπλε»

«Δεν είναι τυχαίος άνθρωπος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι ένας πολύ σκληρός αντίπαλος μέσα στο Eurogroup αλλά χαίρομαι πάρα πολύ και να συζητώ μαζί του και την αντιπαράθεση μαζί του», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Είναι σαν να είσαι σε συνομιλία με τη ζωντανή ιστορία της Ευρώπης» πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως διαφωνούν.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «ανοησία» το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που τον ήθελε να δέχεται συμβουλές από τον Γεργκ Άσμουσεν να… κάνει κοπλιμέντα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.