Καταστροφικό χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών ένα Grexit τονίζοντας χαρακτηριστικά και… καθ υπερβολήν όπως ο ίδιος τόνισε πως κάτι τέτοιο θα μας «γυρνούσε στην νεολιθική εποχή.

«Αν φύγει μια πλεονασματική χώρα από την Ευρωζώνη θα υπάρχει άμεση ροή κεφαλαίων σε αυτή τη χώρα. Θα υπάρχει ένα τσουνάμι χρήματος ώστε να κερδηθούν χρήματα. Σε μια ελλειμματική χώρα γίνεται το αντίθετο. Μαζική έξοδος όχι μόνο ρευστού αλλά και ρευστοποιήσουμε χρήματος; Θα επιστρέψουμε (υπερβάλω τώρα) στην νεολιθική εποχή.

Αν είχαμε τη δραχμή –όπως η Αργεντινή είχε το πέσος- θα μπορούσαμε να κινηθούμε διαφορετικά. Εμείς όμως δεν μπορούμε. Τι πρέπει να κάνουμε: να δημιουργήσουμε ένα νόμισμα. Και επειδή πρέπει να το προετοιμάζεις μήνες ολόκληρους δεν μπορείς να το προαναγγείλεις οκτώ μήνες πριν. Είναι σα να προαναγγέλλεις μια υποτίμηση. Αυτό θα ήταν μια καταστροφή. Άλλο να λες ότι δεν έπρεπε να μπούμε άλλο ότι πρέπει να βγούμε. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε την ευρωζώνη. Στο Eurogroup την Δευτέρα πάω με φάκελο έξι μεταρρυθμίσεων. Και από αυτά θα κριθεί η Ελλάδα. Αυτό είναι το κέρδος μας από την διαπραγμάτευση. Τώρα πλέον συνδιαμορφώνουμε. Δεν είναι όπως πριν» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο Star.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Ισπανού ομολόγου του, Λουίς ντε Γκίντος, περί τρίτου προγράμματος διάσωσης ύψους 30-50 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως λέγονται πολλά εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, όμως αυτά που λέγονται εκτός Eurogroup δε θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν. Όπως εξήγησε, ο ίδιος δεν είναι κατά του δανεισμού, αλλά υποστηρίζει πως θα πρέπει πρώτα να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και μετά να αρχίσουν τα δανεικά.

Διέψευσε επίσης και τη φημολογία περί έλευσης στελεχών των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει «σε καμία των περιπτώσεων» και υπογραμμίζοντας: «Μην πιστεύετε αυτά που διαβάζετε».