Η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι οι δύο πρώτες χώρες στην ΕΕ που παίρνουν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα για την Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αξιολογεί θετικά το εθνικό της σχέδιο, συνολικού ύψους 16,6 δισεκ. ευρώ. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση από την ΕΕ, επιχορηγήσεων 13,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και δανείων 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), κατά την περίοδο 2021-2026», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι το σχέδιο της Πορτογαλίας αφιερώνει το 38% του συνόλου του σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους και το 22% σε μέτρα που υποστηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση.

Εξάλλου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αξιολογεί θετικά το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ισπανίας, συνολικού ύψους 69,5 δισεκ. ευρώ.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση από την ΕΕ, επιχορηγήσεων 69,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) κατά την περίοδο 2021-2026», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι το σχέδιο της Ισπανίας αφιερώνει το 40% του συνόλου σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους και το 28% σε μέτρα για την ψηφιακή μετάβαση.

Τα σχέδια της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αξιολογήθηκαν βάσει των κριτηρίων που ορίζονται στον κανονισμό RRF. Ειδικότερα, εξετάστηκε αν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα εθνικά τους σχέδια υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, αν συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και αν ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα.

Η τελική έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να δοθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ μέσα στον επόμενο μήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες προχρηματοδοτήσεις (13% του συνολικού ύψους των εθνικών σχεδίων).

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε σήμερα στη Λισαβόνα και στη Μαδρίτη για να ανακοινώσει τα θετικά νέα και αύριο αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα.