Οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι διχασμένοι σε σχέση με την πρόταση της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης καθώς και για το αν θα πρέπει η Ιρλανδία να ζητήσει τώρα βοήθεια, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο της γερμανικής Κυβέρνησης, ο οποίος σημείωσε πως ο μετριασμός της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, θα βοηθούσε την κυρία Μέρκελ να προωθήσει το σχέδιο της για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικές οικονομικές διασώσεις χωρών, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. αποφάσισε στις 29 Οκτωβρίου να δημιουργηθεί ένας Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Ευρωζώνη – σε αντικατάσταση των σημερινών προσωρινών Μηχανισμών που θα παύσουν να ισχύουν από το Μάιο του 2013 – που θα προβλέπει ρητά την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματά τους με δανεισμό από τις αγορές.

Η συμπερίληψη και των ιδιωτών -κυρίως τραπεζών και επενδυτικών ταμείων – στο κόστος μελλοντικής αναδιάρθρωσης, προκάλεσε κύμα πωλήσεων ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου να φθάσει την περασμένη Πέμπτη στις 680 μονάδες βάσης (6,8 εκατοστιαίες μονάδες) και του αντίστοιχου πορτογαλικού να πλησιάσει τις 450 μονάδες βάσης.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ανακοίνωσαν από τη Σεούλ, όπου συνεδρίαζε η G20, ότι ο νέος Μηχανισμός θα λειτουργήσει από το 2013 και συνεπώς δεν αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε σημαντική μείωση των spreads πάνω από 70 μ.β. για τα επιτόκια των παραπάνω χωρών την Παρασκευή. Οδήγησε, επίσης, σε μείωση και του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο είχε φθάσει στις 960 μ.β., κάτω από τις 900 μ.β., όπου κινείται και σήμερα. Εκπρόσωπος τύπου του ιρλανδικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι «συνεχίζονται οι επαφές σε επίσημο επίπεδο με διεθνείς εταίρους εν όψει των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς», αλλά πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία δεν έχει υποβάλει αίτηση για εξωτερική βοήθεια.