Την αναμόρφωση του πτωχευτικού νόμου που ισχύει για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν και φυσικά πρόσωπα χωρίς εμπορική δραστηριότητα, δηλαδή μισθωτοί, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πρόθεση αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα συνολικό πλέγμα προστασίας των νοικοκυριών που είναι σε αποδεδειγμένη αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, δίνοντάς τους την ευχέρεια να απαλλαγούν από τα χρέη τους, οριστικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, η όλη πρωτοβουλία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και μελέτη, αλλά στόχο έχει να αναγνωρίσει και στον ιδιώτη –όπως στον επιχειρηματία– το δικαίωμα της αποτυχίας ή του λάθους, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία. Με βάση αυτό το σκεπτικό, τα φυσικά πρόσωπα, όπως και τα νομικά, θα είναι σε θέση να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, ενισχύοντας τη θέση τους στην οικονομία, καθώς θα μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή χωρίς να καταδιώκονται από λάθη του παρελθόντος.

Σημειώνεται ότι ο πτωχευτικός νόμος (3588/2007) ισχύει σήμερα μόνο για εμπόρους, Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε. και τα άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν την εμπορική ιδιότητα (π.χ. συνεταιρισμούς) και εξαιρεί τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία ισχύει το πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες, δηλαδή ο γνωστός νόμος Κατσέλη. Η διαφορά του πτωχευτικού νόμου για τις επιχειρήσεις είναι ότι στη ρύθμιση του χρέους μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο οι οφειλές προς τις τράπεζες ή τους ιδιώτες, αλλά και οφειλές προς το Δημόσιο, σε αντίθεση με τον νόμο Κατσέλη για τα φυσικά πρόσωπα, που επιτρέπει την ένταξη μόνο των οφειλών προς τράπεζες και ιδιώτες.