Με μεθοδικό τρόπο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προετοιμάσει τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσω τριετούς ομολόγου που θα εκδοθεί είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη.

Την Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ με σκοπό να πετύχει απόδοση κοντά στο 2%. Εάν το πετύχει αυτόματα θα τοποθετήσει το βιβλίο προσφορών για το τριετές ομόλογο κοντά στο 3,5%.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ύψους 1,25 δισ. ευρώ (στις 10 Ιουνίου) ο ΟΔΔΗΧ δανείσθηκε συνολικά 2 δισ. ευρώ (μαζί με τις συμπληρωματικές προσφορές) με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,15%, έναντι επιτοκίου 2,70% στην αντίστοιχη έκδοση του Μαΐου. Αναλυτές της αγοράς ομολόγων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας να υποχωρήσει ακόμη και κάτω του 2% στην έκδοση της Τρίτης.

Υπό τις βέλτιστες συνθήκες το τριετές ομόλογο θα τιμολογηθεί στο 3,3% συμπιέζοντας σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων 26 και 13 εβδομάδων, αλλά και του πενταετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται πως μετά την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον προηγούμενο Απρίλιο ο ΟΔΔΗΧ υπό την καθοδήγηση του Γενικού του Διευθυντή κ. Στέλιου Παπαδόπουλου προετοίμαζε μεθοδικά την έκδοση τριετούς και επταετούς ομολόγου. Σημειώνεται πως η αναδημιουργία της καμπύλης επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων η οποία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014 με την έκδοση του επταετούς ομολόγου θα μειώσει περαιτέρω την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, περιορίζονταν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου σε όλες τις διάρκειες.