Χαμηλούς τόνους αναμένεται να κρατήσει τη Δευτέρα 5 Μαΐου το Eurogroup στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αποφεύγοντας (εν μέσω προεκλογικής περιόδου στα κράτη μέλη της ΕΕ) να δώσει οποιεσδήποτε ενδείξεις για την προωθούμενη λύση.

Οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χαιρετίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα και να ανακοινώσουν την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει εφόσον κριθεί απαραίτητη και υπό την προϋπόθεση της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν θα περιλαμβάνει καμία σαφή αναφορά για το θέμα, κάτι που αφενός συνδέεται με το προεκλογικό κλίμα στην Ευρωζώνη και αφετέρου με το γεγονός ότι η σχετική απολογιστική έκθεση της τρόικας για το χρέος θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο, καθώς θα απασχολήσει την επόμενη αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση η λύση που συζητείται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος δεν συνιστά άμεσο κούρεμα του χρέους, αλλά οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του (net present value) μειώνοντας μεσοπρόθεσμα τις δαπάνες για τόκους.

Προβλέπει συγκεκριμένα την επέκταση των λήξεων των ομολόγων του EFSF (ύψους 133,6 δισ. ευρώ) και του GLF (ύψους 52,9 δισ. ευρώ) από τα 30 στα 50 έτη. Ακόμη προβλέπει την επέκταση της περιόδου χάριτος από τα 10 στα 17 έτη, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια του GLF που σήμερα ανέρχεται στις 50 μονάδες βάσης επί του τρίμηνου Euribor ή εναλλακτικά, την αλλαγή των επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF και του GLF κατά 20 χρόνια και η παρέμβαση στα επιτόκια των διμερών δανείων οδηγεί σύμφωνα με υπολογισμούς σε μείωση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κατά 26 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως η προοπτική βελτίωσης των όρων στα δάνεια του EFSF είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς η Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε συζήτηση μείωσης επιτοκίων.