Το σχέδιο που υποστηρίζει η Γερμανία, να στερηθούν τα δικαιώματα ψήφου στην Ε.Ε. τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη συνέχισε σήμερα να διχάζει τους ευρωπαίους ηγέτες, μια μέρα αφού φάνηκε πως επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα.

«Είμαι ευτυχής που το θέμα παραμένει στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επανάληψη της συνόδου κορυφής με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

«Όταν μια χώρα παραβιάζει επανειλημμένα τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, η συμμετοχή της στις αποφάσεις πρέπει να μπορεί να περιορίζεται», επέμεινε η καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έδωσε την ίδια ερμηνεία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι το θέμα δεν είναι πλέον στο τραπέζι και έχει σταλεί στις ελληνικές καλένδες», τόνισε.

«Το κείμενο των συμπερασμάτων (της συνόδου κορυφής) δείχνει πως δεν υπάρχει συμφωνία στο σημείο αυτό», πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Πράγματι, το θέμα αυτό που διχάζει τους Ευρωπαίους μεταφέρεται εκ των πραγμάτων για αργότερα.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως θα εξετάσει «στη συνέχεια» το θέμα μιας ενδεχόμενης αναστολής του δικαιώματος ψήφου κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους των κρατών της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, το θέμα θα εξεταστεί αφού διευθετηθεί το ζήτημα της αλλαγής της συνθήκης της Ε.Ε.

Η στέρηση του δικαιώματος ψήφου δεν θα ισχύει ως επιλογή «παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρχει μόνιμη απειλή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της» η οποία δημιουργείται από ένα κράτος, διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

Δεδομένης της αντίθεσης των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών σ’ αυτή την ιδέα, δεν είναι πολύ πιθανό να δουν το φως της ημέρας αυτές οι πολιτικές κυρώσεις, σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ.