Με την πανδημία να αφήνει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4,8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων ενώ οι εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το βάθος και την έκταση της ύφεσης που θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία φέτος.

Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα δείξει το πραγματικό αποτύπωμα της κρίσης καθώς την περίοδο αυτή συγκεντρώνεται σχεδόν το 60% των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό με βαρύνουσα συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι μία πτώση κατά 60% στον τουρισμό ειδικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο που είναι το πιο καλό σενάριο θα επιφέρει πλήγμα στο ΑΕΠ  της τάξης του 3,6%.  Ωστόσο τα μηνύματα από την τουριστική κίνηση δείχνουν  ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων παραμένουν κλειστές και στις ανοιχτές οι κρατήσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων είναι απογοητευτικές.  Υπολογίζεται ότι φέτος οι αφίξεις από το εξωτερικό μετά βίας θα καλύψουν το ένα τρίτο των περυσινών ενώ αβεβαιότητα υπάρχει για το τουριστικό ρεύμα από τις χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισπράξεις όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία.

Επιπρόσθετα το κλίμα ανασφάλειας στην αγορά εργασίας και η μείωση των αποδοχών λειτουργεί  ανασταλτικά στον εσωτερικό τουρισμό με τις έρευνες να δείχνουν ότι μόλις δύο στους δέκα δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές σε ξενοδοχείο η εποχικό κατάλυμα.

Ο τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και για τα φορολογικά έσοδα με τις πιέσεις στον προϋπολογισμό να είναι ήδη ορατές. Οι φορολογικές εισπράξεις τον περασμένο μήνα σημείωσαν βουτιά κατά  33,5% καθώς στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν 2,268 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις ύψους 3,411 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα από το lockdown του Απρίλη, ενώ από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι η έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη πληρωμή  ΦΠΑ κόστισε στον προϋπολογισμό πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

«Οι επιχειρήσεις διάλεξαν να  πληρώσουν ολόκληρο το ΦΠΑ τον Απρίλιο και να χρησιμοποιήσουν την έκπτωση 25% περισσότερο από τις αναστολές, αναφέρει αρμόδια πηγή, προσθέτοντας ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Μάιος ήταν ο χειρότερος μήνας από την αρχή του έτους στο σκέλος των εσόδων και ο Ιούνιος αναμένεται δύσκολος καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από την έλλειψη διεθνούς τουρισμού».

Από τον Σεπτέμβριο θα τρέξει το πρόγραμμα της επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό ύψους 400 εκ. ευρώ. Οι πληρωμές θα επεκταθούν και το 2021 με εισοδηματικά κριτήρια και η κατανομή των ενισχύσεων αναμένεται σε ένα ποσοστό 40% το 2020 και 60% το 2021.  Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής του φόρου που θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημική κρίση.

Η μείωση που μπορεί να φθάνει ή ενδεχομένως να υπερβαίνει το 50% θα κλειδώσει τις επόμενες εβδομάδες καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «πρέπει να δούμε πρώτα τι θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες τον Απρίλιο χρησιμοποίησαν κατά κόρον την έκπτωση 25% στον ΦΠΑ».