Το μέτρο της αναστολής καταβολής των δόσεων για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία χρησιμοποίησαν χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες  και επιχειρήσεις. Με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού και την επιβολή του lockdown πολλοί φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί σε ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των χρεών τους επέλεξαν να παγώσουν τις πληρωμές των δόσεων των ρυθμίσεων μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δείχνουν ότι οι εισπράξεις επί των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκαν κατά 145,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Γραφείου «η μείωση των εισπράξεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19 σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα στην παράταση της προθεσμίας και στην αναστολή καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών».

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2020 οι εισπράξεις έναντι παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου παρουσιάζονται μειωμένες κατά 88,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται περιορισμένη μείωση του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της περιόδου 1/3/2020-31/3/2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 47,9 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται εν μέρει στα ανωτέρω μέτρα.

Από τα στοιχεία προκύπτουν ακόμα τα εξής:

  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ανήλθαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 6% των συνολικών χρεών. Δηλαδή έχουν ρυθμιστεί 6,3 δις. ευρώ  ποσό σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (προσέγγιζε το 3,3% την 1/4/2019), γεγονός που οφείλεται στη  ρύθμιση των 120 δόσεων.
  • Ο αριθμός των οφειλετών, στο τέλος του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 16.823 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να φθάνουν πλέον τα  3.956.921.
  • Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των οφειλετών εντοπίζεται κυρίως στην κατηγορία με χρέη μικρότερα από 50 ευρώ.
  • Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους παρουσιάζουν αύξηση 1,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα από 104,3 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους έχουν διαμορφωθεί στα 105,8 δισ.ευρώ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 προέρχεται  από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 850,7 εκατ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 229 πρόσωπα. Καθοριστική όπως τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της κατηγορίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, καθώς από αυτά προέρχεται το 85% της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή 721,1 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα 61,7 δις ευρώ.