Η μεγαλύτερη ανασκόπηση της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 40 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη και βοήθησε τους καταναλωτές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να διατηρήσει η χώρα τον έλεγχο της δικής της φορολογικής πολιτικής.

Οι πρώτες έξι από τις 32 εκθέσεις για τους δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ θα αποτελέσουν τη βάση για την επαναδιαπραγμάτευση στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για το ρόλο της χώρας του στην Ευρώπη, πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί ότι θα οργανώσει πριν από τα τέλη του 2017.

«Για πρώτη φορά, οι εκθέσεις αυτές συγκεντρώνουν στοιχεία απ’ όλο το φάσμα και μας παρέχουν μια ακριβή και λεπτομερή εικόνα των επιπτώσεων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινότητά μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Ορισμένα σημεία επισημαίνουν τη σημασία να διατηρηθεί η εθνική κυριαρχία σε τομείς όπως η άμεση φορολογία» σημειώνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Άλλα παραδείγματα δείχνουν τομείς όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε οφέλη στους Βρετανούς καταναλωτές και διευκόλυνε την οικονομική ανάπτυξη – ένα παράδειγμα είναι ο ρόλος της ενιαίας αγοράς στη μείωση του κόστους των αεροπορικών μεταφορών και την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων στην ΕΕ».

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε αυτήν την ανασκόπηση ως «την πιο εκτεταμένη ανάλυση των συνεπειών από τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ». Μέχρι το 2014 θα δοθούν στη δημοσιότητα συνολικά 32 τέτοιες εκθέσεις. Οι πρώτες αφορούσαν τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, τη φορολογία, την εξωτερική πολιτική, την υγεία και τη μεταχείριση των ζώων.