Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 425 μονάδες βάσης στο 19,75% σήμερα προκειμένου να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από την ύφεση.

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο repos μίας εβδομάδας από το 24%, όπου βρισκόταν από τον Σεπτέμβριο όταν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 15 ετών πάνω από το 25%, προκαλώντας επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει έκτοτε κάτω από το 16%, ανοίγοντας την πόρτα στην πρώτη νομισματική χαλάρωση σε τεσσεράμισι χρόνια στη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής.

Η ισοτιμία της λίρας, που φέτος είναι ευμετάβλητη ύστερα από τη βουτιά σχεδόν κατά 30% που κατέγραψε το 2018, σημείωσε πτώση αμέσως μετά την ανακοίνωση έως το επίπεδο των 5,78 λιρών ανά δολάριο. Ωστόσο, γρήγορα ανέκαμψε στις 5,66 λίρες.

Η κεντρική τράπεζα, της οποίας η αξιοπιστία αμφισβητήθηκε εκ νέου από τους επενδυτές αφού ο επικεφαλής της αποπέμφθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Η ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων ήταν για μείωση κατά 250 μονάδες βάσης, ή 2,5%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα.