Η Λετονία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ το 2014, απέρριψε σήμερα τους φόβους ότι θα γίνει ένα νέο τραπεζικό καταφύγιο για τα ρωσικά κεφάλαια που φεύγουν από την Κύπρο εξαιτίας της κρίσης.

«Η εισροή κεφαλαίων προερχομένων από την Κύπρο είναι πολύ, πολύ μικρή», δήλωσε ο λετονός υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς.

«Όσον αφορά τις καταθέσεις (στη Λετονία) των μη κατοίκων, τα κεφαλαία που προέρχονται από την Κύπρο αποτελούν το 10% ως 15% των καταθέσεων αυτών», δήλωσε ο Βιλκς στο τέλος μιας συνάντησής του στο Βίλνιους με τους ομολόγους του της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, το επίπεδο των καταθέσεων μη κατοίκων στις λετονικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 0,4%, δηλαδή κατά 26,9 εκατ. λατ (38 εκατ. ευρώ) το Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.
«Παρακολουθούμε τις στατιστικές και δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή καμιά ροή», δήλωσε από την πλευρά του ο Κρίσταπς Ζάκουλις, επικεφαλής της λετονικής Επιτροπής χρηματοπιστωτικού ελέγχου (FKTK) στο τέλος μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό Βάλντις Ντομπρόβσκις και με εκπροσώπους της κεντρικής τράπεζας και του τραπεζικού τομέα.

Αναμένοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρόκειται να αποφανθεί τον Ιούνιο κατά πόσο η Λετονία μπορεί να ενταχθεί στο ευρώ, η Ρίγα απορρίπτει οποιαδήποτε νύξη περί αδυναμίας του χρηματοπιστωτικού συστήματός της και επιμένει στο γεγονός ότι αυτό το τελευταίο είναι σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν από την πλευρά τους προειδοποιήσει τη Λετονία, μια χώρα της Βαλτικής με δύο εκατομμύρια κατοίκους, για το γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα των καταθέσεων μη κατοίκων στις τοπικές τράπεζες δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεπλένονται χρήματα.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είδαν στους ευρωπαϊκούς όρους που τέθηκαν στην Κύπρο μέτρα που ωφελούν το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τη Λετονία, χώρες που εμφανίζονται ως πιθανοί προορισμοί κεφαλαίων τα οποία ρώσοι πελάτες αποσύρουν από τις κυπριακές τράπεζες.

Η Λετονία αναφέρθηκε στο πλαίσιο αυτό επειδή έχει μια μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέχρι το 90% των καταθέσεων μη κατοίκων στη Λετονία έρχονται από τη Ρωσία και από άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), όπως και στις κυπριακές τράπεζες.

«Στη Λετονία, μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια (ευρώ ρωσικών καταθέσεων). Στην Κύπρο μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν είναι συγκρίσιμο», επέμεινε ο Ζάκουλις.