Θετικά σχόλια συγκέντρωσε ως επί το πλείστον στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης», κατά την ακρόαση των προσκεκλημένων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Έχοντας συμμετάσχει στη διαμόρφωσή του, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των μετόχων του, του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, και της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων εκτίμησαν πως το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση και εντός των στόχων της προσέλκυσης επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων, με ελαχιστοποιημένους, υπό προϋποθέσεις, τους κινδύνους από τη χρήση των «επενδυτικών εργαλείων» – των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Επικριτικός υπήρξε αντίθετα, σε σχέση με τις διατάξεις αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στις Οικονομικές Εφορίες.

Απέναντι σε ερωτήματα που τέθηκαν, κυρίως εκ μέρους της αντιπολίτευσης, κατά πόσον τα μεικτά σχήματα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών εγκυμονούν τον κίνδυνο προσέλκυσης κερδοσκοπικών funds, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, υποτίμησε το ενδεχόμενο αυτό, επισημαίνοντας πως τα venture capital δεν μπορούν να αγοράσουν δάνεια, αλλά ομολογίες – «κάτι όμως που πιστεύουμε πως δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα, γιατί δεν τους συμφέρει». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «εμείς προσπαθούμε να φέρουμε στην Ελλάδα τα προϊόντα αυτά, και να βάλουμε κανόνες εποπτείας ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος».

«Υπάρχει μια αίσθηση πως κυκλοφορούν στην Ελλάδα κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά αυτό εμείς δεν το διαπιστώνουμε. Θα πρέπει δε, να καταλάβουμε, πως η πρόληψη δεν γίνεται με νομοθετικό τρόπο, αλλά με τον τρόπο που επιλέγουμε εμείς να πουλήσουμε» παρατήρησε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης. «Οι κανόνες της πίστωσης είναι γνωστοί εδώ και δώδεκα χρόνια. Δεν μπορεί να δημιουργηθούν «κόκκινοι κωδικοί», γιατί το margin δεν αφήνει. Κόκκινοι κωδικοί, νέα υπόλοιπα που δεν καλύπτονται, δεν μπορούν να υπάρξουν» υποστήριξε και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Κίμων Βολίκας, παρατήρησε πως «από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος». «Και να φύγει ο βραχυπρόθεσμος, κάποιος άλλος θα αγοράσει την εταιρεία και αυτός θα είναι μακροπρόθεσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βολίκας σημείωσε πως ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση κεφαλαίων είναι πάρα πολύ μεγάλος – και με τα αναπτυξιακά εργαλεία του νομοσχεδίου, «προσπαθούμε απλώς να μην μπαίνουμε εμπόδιο».

Με αρκετές επικρίσεις για το νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Ο κ. Νικολακόπουλος πρότεινε να θεσπιστεί μόνιμος Γενικός Γραμματέας Εσόδων, που «δεν θα εξαρτάται από την πολιτική ηγεσία και δεν θα λογοδοτεί σε καμία τρόικα, αλλά θα τον αφήνουν να κάνει τη δουλειά του».

Ο εκπρόσωπος των εφοριακών υπήρξε αντίθετος με τη διαδικασία κατάσχεσης μισθών και συντάξεων μέσω e-mail, υποστηρίζοντας πως «τη διαδικασία αυτή θα την πληρώσει ο μικρομεσαίος μισθωτός, συνταξιούχος και επαγγελματίας, ενώ οι μεγάλοι που έχουν στρατιά νομικών συμβούλων, θα βρουν τρόπο να αποτρέψουν τη διαδικασία της κατάθεσης». Εξάλλου, περιέγραψε με μελανά χρώματα τη διαδικασία συγκρότησης των «Δ.Ο.Υ. μεγάλων επιχειρήσεων», σημειώνοντας πως από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 λειτουργούσαν χωρίς δίκτυο υπολογιστών – ενώ όταν ενισχύθηκαν κατ’ απαίτηση της τρόικας, οι ελεγκτές που ορίστηκαν για το σκοπό αυτό στερούνταν εξειδίκευσης, γραφείου, ακόμα και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

«Οι συνενώσεις των Εφοριών ήσαν συγκολλήσεις. Τα αρχεία των Δ.Ο.Υ. δεν συγχωνεύτηκαν – και μια πιλοτική διαδικασία που ξεκίνησε με το νέο TAXIS, πληροφορούμαι πως σταματά ελλείψει πόρων. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στα νησιά, στέλνουν τα έγγραφα στις Δ.Ο.Υ. υποδοχής με τον ταχυδρομικό σάκο…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολακόπουλος.