Σύμφωνα με τον οργανισμό New World Wealth, που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, περίπου 108.000 εκατομμυριούχοι μετανάστευσαν πέρυσι εκτός συνόρων, περισσότεροι κατά 14% από το προηγούμενο έτος και περισσότεροι από τους διπλάσιους από το 2013.

Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι κορυφαίοι προορισμοί, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία, ενώ η Κίνα και η Ρωσία είναι αυτοί με τις μεγαλύτερες απώλειες. Από το Ηνωμένο Βασίλειο αναχώρησαν πέρυσι περίπου 3.000 εκατομμυριούχοι, με το Brexit και τη φορολογία να αναφέρονται ως οι πιθανοί λόγοι.

Οι εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν

Τα ποσοστά μετανάστευσης του πλούτου καταδεικνύουν τις παρούσες συνθήκες – όπως το έγκλημα, την έλλειψη επιχειρηματικών ευκαιριών ή τις θρησκευτικές εντάσεις – αλλά υπάρχει η πιθανότητα να αποτελούν κι έναν βασικό δείκτη για το μέλλον δείκτη, δήλωσε ο Andrew Amoils, επικεφαλής ερευνών του New World Wealth.

«Μπορεί να είναι ένα σημάδι των κακών πραγμάτων που έρχονται, καθώς οι πλούσιοι είναι συχνά οι πρώτοι που φεύγουν – αντίθετα από τους πολίτες της μεσαίας τάξης- έχουν τα μέσα να φύγουν».

Κορυφαίοι προορισμοί

Η Αυστραλία είναι πρώτη στις περισσότερες λίστες  των μεταναστών-εκατομμυριούχων,  λόγω της αντίληψης που κυριαρχεί εκεί για την ασφάλεια, γιατί δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς, ενώ έχει ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Επίσης διακρίνεται για την αειφόρο ανάπτυξή της, ενώ δεν έχει υποστεί ζημίες από την  χρηματοοικονομική κρίση και τα τελευταία 27 χρόνια έχει αποφύγει τις υφέσεις.

Οι ΗΠΑ ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός το 2018, με τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι και την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο να είναι οι κύριες επιλογές.

Κίνα, Ινδία

Το αυστηρό πλαίσιο για τις εκροές κεφαλαίων, το οποίο ισχύει στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, έριξε πολλούς από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας στα δίχτυα της εφορίας και οδήγησε σε μετατόπιση περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπων.

Ορισμένοι πλούσιοι Ασιάτες μετακινούνται επίσης σε ανεπτυγμένες χώρες αναζητώντας περισσότερη άνεση ή καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

Η μετακίνηση πλουσίων ατόμων από την Κίνα και την Ινδία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική από οικονομικής απόψεως, καθώς περισσότεροι νέοι εκατομμυριούχοι δημιουργούνται εκεί από όσους φεύγουν, σημειώνει ο New World Wealth. «Μόλις βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο στις χώρες αυτές, αναμένουμε από πολλούς να επιστρέψουν», αναφέρει ο Amoils.

Οι αναδυόμενες αγορές συνέχισαν να τροφοδοτούν την μετακίνηση, με την Τουρκία να χάνει πέρυσι 4,000 εκατομμυριούχους, το τρίτο συνεχόμενο έτος που φεύγουν τόσοι πολλοί. Περίπου 7.000 εκατομμυριούχοι έφυγαν πέρυσι από τη Ρωσία, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ένας επιπλέον παράγοντας που προκαλεί την μετανάστευση των πλουσίων είναι η επιθυμία τους για προστασία της ιδιωτικής ζωής τους.

Σύμφωνα με το Κοινό Πρότυπο Αναφορών (CRS), το οποίο δρομολογήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το 2017, οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κοινοποιούν τα στοιχεία των αλλοδαπών κατόχων λογαριασμών, στις τοπικές φορολογικές αρχές τους, αναφέρει το Bloomberg.

Οι αρχές ανταλλάσσουν αυτόματα συναφείς πληροφορίες με τους ομολόγους τους στο εξωτερικό ετησίως, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να εκμηδενίζουν τη φοροδιαφυγή. Περισσότερες από 100 χώρες συμμετέχουν στο CRS, ορίζοντας ένα νέο προηγούμενο για την παγκόσμια ανταλλαγή δεδομένων, σχετικά με τα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία.

Η τάση αυτή αντανακλάται στην αύξηση της ζήτησης για δεύτερα διαβατήρια και μόνιμες κατοικίες.

«Πολλοί πλούσιοι αναζητούν ευκαιρίες για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς τους», δήλωσε η Polina Kuleshova της Henley & Partners, η οποία παρέχει συμβουλές για απόκτηση υπηκοότητας, ενώ δημοσιεύει και βαθμολογίες όπως ο Δείκτης Ποιότητας Ιθαγένειας.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Knight Frank για το 2019, το 26% των εκατομμυριούχων στον κόσμο, θα αρχίσει φέτος να σχεδιάζει τη μετανάστευσή του.

Αλλάζοντας τόπο…

Η ιθαγένεια και η μόνιμη κατοικία μέσω επενδυτικών προγραμμάτων είναι μεγάλη επιχείρηση: Σύμφωνα με την Knight Frank η βιομηχανία αυτή αξίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Επίσης, προκαλεί ανησυχία και κριτική.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εξετάζει λεπτομερώς την πιθανή κατάχρηση αυτών των συστημάτων. Τον Οκτώβριο του 2018, δημοσίευσε μια μαύρη λίστα με 21 χώρες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα και η Κύπρος, που θεωρεί ότι υπονομεύουν τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.