Τις διατάξεις που προτείνει για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα η κυβέρνηση ενώ αύριο προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων.

Το πλαίσιο της ρύθμισης αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα στις επαγγελματικές ενώσεις ούτως ώστε ο διάλογος να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου έχει ήδη απευθύνει επιστολή προς τις επαγγελματικές ενώσεις καλώντας σε  διαβούλευση για τη ρύθμιση. Η επιστολή εστάλη στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όπως γράφει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο υπολογισμός του φόρου που θα καλείται να καταβάλει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση θα προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο: Τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι άρτια ή έχουν κριθεί ανακριβή. Το 20% του ποσού που θα προκύπτει θα είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% (ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης. Τα ποσά αυτά αθροίζονται και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται. Εξετάζεται δε να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή του 20%-25%.

Όπως όλα δείχνουν, η περαίωση θα αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ θα εξαιρούνται μεταξύ άλλων  εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας (οι οποίες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά), όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί με τακτικό έλεγχο, εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων και offshore εταιρείες.