Έλλειμμα στο 7% από 7,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο ζητούν τώρα για το 2011 οι ελεγκτές της τρόικας, με επιπλέον μέτρα τα οποία θα αφορούν τις δημόσιες δαπάνες και όχι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Μετά την ενημέρωση που είχαν από τον υπουργό Οικονομικών και τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή οι επικεφαλής των κλιμακίων της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ επανήλθαν στη θέση που είχαν διατυπώσει κατά την επίσκεψή τους τον περασμένο Αύγουστο. Ότι το κυριότερο δημοσιονομικό μέτρο είναι να μειωθεί, κυρίως, το κόστος αλλά και το μέγεθος του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενθουσιάστηκε από τη λύση της περαίωσης της δεκαετίας που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα έσοδα των ετών 2010 -2011 με περίπου 3 δισ. ευρώ. Είπαν καθαρά στους υπηρεσιακούς που ανέλαβαν να τους ενημερώσουν ότι πρόκειται για ένα μέτρο έκτακτο και- με βάση το ιστορικό παλαιότερων ανάλογων κινήσεων – δεν έχει σχεδόν ποτέ το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Δέχθηκαν όμως το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι το μέτρο λαμβάνεται στην κατεύθυνση του να δώσει χρόνο να ολοκληρωθούν και κυρίως να αποδώσουν οι αλλαγές που προετοιμάζονται στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου. Ξεκαθάρισαν όμως ότι για το 2012 και το 2013 θα πρέπει το μέτρο να αναπληρωθεί από ισόποσα επιπλέον έσοδα ή μέτρα με δημοσιονομικό ισοδύναμο.

Εμμένοντας επίσης ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί στο σκέλος των δαπανών έθεσαν αίτημα για επιτάχυνση της υλοποίησης του μνημονίου με τη μορφή της αναθεώρησης του στόχου για το έλλειμμα του 2011 ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 7% από το 7,6% που προβλέπει το αναθεωρημένο του μνημονίου. Μάλιστα ζήτησαν για την επίτευξη του μέτρου να χρησιμοποιηθούν μόνο περικοπές δαπανών και όχι νέοι φόροι, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ακόμη και η Κεντρική Κυβέρνηση έχει περιθώρια περικοπών.

Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών η αναθεώρηση αυτή σημαίνει ότι η προσαρμογή από το 2010 για το 2011 θα φθάσει σχεδόν τα 10,5 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονταν καθησυχαστικά τονίζοντας ότι ένα ποσό 1,4 δισ. ευρώ της επιπλέον προσαρμογής μπορεί να εξοικονομηθεί από επιπλέον περικοπές δημοσίων δαπανών.

Η επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος τέθηκε μετά την παρουσίαση των πρώτων στοιχείων του προϋπολογισμού του 2011 από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες θεώρησαν ανεπαρκή τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των δαπανών στο 5% και είχαν πολλές ερωτήσεις για το στόχο της αύξησης των εσόδων κατά 6% τη στιγμή που τα έσοδα του οκταμήνου του 2010 συνεχίζουν να κινούνται με ρυθμό αύξησης 3,3% πολύ κάτω από τον ετήσιο στόχο αύξησης του 14,7%.

Στο θέμα των εσόδων, η τρόικα ζήτησε μια «ρεαλιστική» πρόβλεψη για την πορεία των εσόδων μέχρι και το τέλος του χρόνου ώστε να είναι δυνατό να γίνει ακριβής εκτίμηση των μέτρων και των πολιτικών που θα χρειαστούν για την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ. Βασικό στοιχείο για κάτι τέτοιο θα αποτελέσει η «βάση» του ελλείμματος του 2009, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Οκτώβριο από τα στοιχεία της Eurostat Αν δηλαδή το έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου αυξηθεί στο 14% του ΑΕΠ δημιουργείται υποχρέωση το 2010 για επιπλέον προσαρμογή της τάξης των 950 εκ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να βρεθούν και να αποτυπωθούν λεπτομερώς.

Οι επικεφαλής επέμειναν ότι η πολύ καλή αρχή που έγινε στις πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να διατηρηθεί και το 2011 και να επεκταθεί και στις δαπάνες της γενικής Κυβέρνησης. Επανέλαβαν πολλές φορές ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον ΟΣΕ και τις υπόλοιπες προβληματικές ΔΕΚΟ και βέβαια η εξυγίανση των δημόσιων νοσοκομείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία συνέδεσαν την εξυγίανσή τους και με την «ολοκλήρωση» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μετά και τη έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που αναμένεται μέχρι και το τέλος του έτους.

Στις παρατηρήσεις των ελεγκτών περιλαμβάνονταν επίσης και προτροπές για την ταχεία θεσμοθέτηση και υλοποίηση των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με τη μείωση του αρχικού μισθού του νεοεισερχόμενου στο 80% του κατώτερου της ΣΣΕ, αλλά και την αναθεώρηση του καθεστώτος των συμβάσεων εργασίας. Της υπερίσχυσης των συμφωνηθέντων της επιχειρηματικής έναντι της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ