Απάντηση στις κατηγορίες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά του Βερολίνου ότι έχει επιβάλλει μία αδιέξοδη πολιτική σκληρής λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corierre della Sera. «Οι Γερμανοί δεν θέλουν να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους για τις παραλείψεις των Ιταλών πολιτικών του παρελθόντος», τόνισε ο Γκίντο Βεστερβέλε..

Ο Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη για να παρουσιάσει στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έκθεση ιστορικών για τα ναζιστικά εγκλήματα της περιόδου 1943-1945 στην Ιταλία, δήλωσε ακόμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών γνωρίζει καλά ότι δεν ευθκαι η Ευρώπη «δεν πρέπει να προσφέρει βήμα σε μία λαϊκιστική προεκλογική εκστρατεία»

Φωτογραφίζοντας και επικρίνοντας την τακτική του Μπερλουσκόνι, ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. είπε ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να προσφέρει βήμα σε μία λαϊκιστική προεκλογική εκστρατεία», και τόνισε ότι «η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση δεν συμμετέχουν στην ιταλική προεκλογική εκστρατεία. Αλλά έχουμε πάρει θέση με μεγάλη ενεργητικότητα υπέρ της συνέχισης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται» εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι.

«Όποιος θέλει να μειώσει την ανεργία, και ιδιαίτερα στους νέους, οφείλει να υπερασπισθεί τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Σήμερα, μία υπεύθυνη κοινωνική πολιτική είναι μία πολιτική μεταρρυθμίσεων, ικανή να δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους, ιδιαίτερα για τους νέους. Με τη δημιουργία νέων χρεών και συνθηκών νέας αστάθειας, δεν δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης», πρόσθεσε, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην προοπτική επαναφοράς του «μπερλουσκονισμού» και των πολιτικών του συνταγών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παρουσιασθεί ως ηγέτης της κεντροδεξιάς στις εκλογές, επικρίνει συχνά τη Γερμανία της Άγγελα Μέρκελ γι αυτό που θεωρεί γερμανική κυριαρχία επί της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων.

Ενα αντι-γερμανικό και αντι-Μέρκελ αίσθημα ενισχύεται σε τμήμα του ιταλικού πληθυσμού, καθώς το Βερολίνο και η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρούνται εμπνευστές της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ιταλία.