«Υπερβολικές» ανισορροπίες παρουσιάζουν οι οικονομίες Ιταλίας, Κύπρου και Ελλάδας, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους και του αριθμού των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς τους ισολογισμούς, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα Politico.

Η Κομισιόν εξέδωσε την προειδοποίηση στο πλαίσιο του Χειμερινού Πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που ελέγχει τις οικονομίες των Ευρωπαϊκών χωρών. Το πακέτο χρησιμεύει ως βάση για περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και των πρωτευουσών της Ένωσης σχετικά με τους μεταρρυθμιστικούς τους στόχους και τη συμμόρφωση των σχεδίων δαπανών τους με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η κατηγορία του «υπερβολικού» είναι… κόκκινη κάρτα για τις εθνικές οικονομίες, ειδοποιώντας για αδυναμία έναντι οικονομικών και χρηματοπιστωτικών αναταράξεων. Ενδέχεται να σημαίνει προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την Ιταλία.

Η ταμπέλα του «υπερβολικού» για την Αθήνα ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς τον Αύγουστο βγήκε από το μνημόνιο των 86 δισ. ευρώ με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η Κομισιόν περιέγραψε τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας ως «ευάλωτο» εξαιτίας του «πολύ μεγάλου» στοκ κόκκινων δανείων των τραπεζών της.

«Περαιτέρω πρόοδος» απαιτείται επίσης από την Κύπρο, η οποία επίσης υποφέρει από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρά τις προσπάθειές της, αναφέρει το Politico, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της, η Le Monde, σε δημοσίευμά της με τίτλο «H Ευρώπη πηγαίνει λίγο καλύτερα στα δημόσια οικονομικά», αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» -ένα είδος ενισχυμένης εποπτείας των οικονομιών των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. που τέθηκε σε εφαρμογή το 2011 εν μέσω κρίσης- χαιρέτησε τη μείωση ορισμένων ανισορροπιών στην Ε.Ε., αλλά εξέφρασε ανησυχίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με αυτήν την ακτινογραφία, η οικονομία της Ε.Ε. αναμένεται να αναπτυχθεί για έβδομο συνεχές έτος το 2019 και οι οικονομικές ανισορροπίες διορθώνονται, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το Brexit, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τους κινδύνους που θέτει ο νέος αμερικανικός προστατευτισμός στο παγκόσμιο εμπόριο.

Περίπου 240 εκατομμύρια Ευρωπαίοι απασχολούνται σήμερα, 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από το 2013, ενώ το μέσο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ έχει μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό ποσοστό, 6,6% του ενεργού πληθυσμού.

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση οι οικονομικές ανισορροπίες παραμένουν ανησυχητικές και η ανεργία μεταξύ των νέων παραμένει σε «απαράδεκτα επίπεδα σε ορισμένα κράτη μέλη όπως Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία.

Επίσης, το χρέος, ιδιωτικό ή δημόσιο, είναι ιστορικά υψηλό σε ορισμένα κράτη μέλη (Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία) και δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα. Από την άλλη τα τεράστια γερμανικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, καταδεικνύονται ως προβληματικά από χρόνια, χωρίς όμως να έχει ασκηθεί πίεση στη χώρα από τις Βρυξέλλες

Η Γερμανία κατατάσσεται, ωστόσο, στην κατηγορία των χωρών με «μακροοικονομικές ανισορροπίες», όπως και άλλες εννέα: Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία κατατάσσονται στην κατηγορία των «υπερβολικών ανισορροπιών».

Τέλος, για την Ιταλία, η Επιτροπή συνέστησε σε φιλικό τόνο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της, να αυξήσει την ικανότητα της διοίκησης της και του δικαστικού της συστήματος, να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και την αγορά εργασίας της.

Η ιστοσελίδα Euractiv, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Κομισιόν ζητά μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της οικονομικής επιβράδυνσης», σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε σήμερα τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους, καθώς οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, ένα άτακτο Brexit ή την ιταλική οικονομία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την Ευρωπαϊκή οικονομία.

ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και Κομισιόν έχουν ήδη πει στις εθνικές κυβερνήσεις να εξισορροπήσουν τα δημοσιονομικά τους και να αυξήσουν την αναπτυξιακή τους δυναμική με μεταρρυθμίσεις «όσο ο ήλιος λάμπει». Καθώς συγκεντρώνονται… σύννεφα στον ορίζοντα, με τη βραδύτερη ανάπτυξη, ισχνή αξιοπιστία και επενδύσεις, η Κομισιόν εντείνει στις συστάσεις της στα Ευρωπαϊκά μέλη.

«Οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης θα εξαρτηθούν από την πολιτική δράση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το ευρώ, Βλάντις Ντομπρόσφσκις, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ. Η Κομισιόν αξιολόγησε τις μακροοικονομικές ανισορροπίες των 28 εθνικών οικονομιών. Οι πρωτεύουσες θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλουν ως το τέλος Απριλίου τα προγράμματά τους σταθερότητας και σύγκλισης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα διαπιστωμένα προβλήματα.

Με βάση την ανάλυση των εθνικών πλάνων, η Κομισιόν θα εκδώσει τον Μάιο συγκεκριμένες ανά χώρα συστάσεις προς τα κράτη – μέλη για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους και την προσαρμογή των δημοσιονομικών τους. «Χρειαζόμαστε ορθώς στοχευμένες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν μια μακρά και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος είναι οι μόνες χώρες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν. Η όποια αναταραχή στην Ιταλία μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους της (132% του ΑΕΠ) και το επισφαλές τραπεζικό της σύστημα.