«Ώρα για Ανάπτυξη» είναι το μήνυμα του 13ου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prodexpo – που έκανε έναρξη εργασιών σήμερα Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί εμπειρογνώμονες και διαχειριστές ακινήτων μεγάλων οργανισμών και τραπεζών παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ελληνικής Αγοράς Ακινήτων και πως μπορεί η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μετά τον χαιρετισμό του διευθύνοντος σύμβουλος της SGT κ. Συμεών Τσομώκου, το συνέδριο ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του κ. Γιάννου Γραμματίδη, Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που τόνισε ότι η κατοχή ακίνητης περιουσίας δεν αποτελεί προνόμιο στη σημερινή εποχή καθώς αποτελεί τον άμεσο στόχο επιβολής φορολογίας , χάρη στον «στρεβλό» τρόπο διάρθρωσης του κράτους αλλά και τον εθισμό του εκάστοτε πολιτικού προσωπικού στην επιβολή φορολογίας. Επεσήμανε ότι η κρίση δίνει την ευκαιρία για τρεις βασικούς στόχους : Την ανάγκη για σταθερό φορολογικό πλαίσιο και κεντρικό αδειοδοτικό σύστημα για ταχύτητα και απλότητα αδειοδοτικών διαδικασιών αλλά και για μεγαλύτερες διαπραγματευτικές υποχωρήσεις και συνέχιση μεγάλων έργων.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε για την πρώτη κεντρική ομιλία της ημέρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της πραγματικής οικονομίας στην εξυγίανση του γενικότερου πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού με τη λήψη δραστικών αποφάσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις δεκαετιών. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε αισιόδοξα στοιχεία όπως στην ανάδειξη της Ελλάδας ως τη χώρα του ΟΑΣΑ με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογής. με μείωση κατά 9% του ελλείμματος, αλλά και την θετική έκθεση της Παγκόσμιας τράπεζας που επιβεβαιώνει την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Τόνισε δε, ως προτεραιότητες της κυβέρνησης την εδραίωση κλίματος δημοσιονομικής σταθερότητας για επενδύσεις σε ασφαλές περιβάλλον, την άρση εμποδίων αποκρατικοποιήσεων, την εδραίωση ρευστότητας 3,5 φέτος και 3,5 δις Ευρω το 2013, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και τον επαναπατρισμο κεφαλαίων, καθώς και τη δυνατότητα πλέον προσφυγής στην ΕΚΤ. Έκανε δε, λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Διυπουργικού οργάνου συντονισμού για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και ενός οδικού χάρτη εξαγωγών με σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες, με τη σύσταση ελληνικού επενδυτικού ταμείου και της εταιρείας ειδικού σκοπού, για το παράκτιο μετώπο Αττικής, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Στη συνέχεια, στον χαιρετισμό του, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος & ΕΒΕΑ, επεσήμανε καταρχάς την ανάγκη για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων που θα οδηγήσει στο τέλος της αβεβαιότητας, με απαραίτητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις άμεσες ανακατατάξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία πρόσβαση στις αγορές. Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την παραγωγή εσόδων για το δημόσιο και έκανε λόγο για την σημασία ανάπτυξης έργων όπως η επέκταση του ΜΕΤΡΟ και των αυτοκινητοδρόμων.

Στην θεματική ενότητα «Οικονομική Κρίση σε σχέση με το Real Estate και το πως θα αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα κατάσταση» με συντονιστή τον Δρ. Πρόδρομο Βλάμη που έδωσε μια γλαφυρή εικόνα για τη ραγδαία ελάττωση των τιμών των επαγγελματικών και ιδιωτικών ακινήτων, πρώτος το λόγο πήρε ο καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Πειραιώς Real Estate τόνισε την ανάγκη- στον έκτο χρόνο κρίσης- να αναζητηθούν οι λόγοι της δημοσιονομικής και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε σε στοιχεία που κάνουν λόγο για ύφεση -7,1% το 2011 και για συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 6,5% μονάδες για το 2012 και κατά 4,5% στο 2013, με συνολική μείωση την πενταετία 2008-2013 κατά 26%. Επεσήμανε, δε, την ανάγκη για επενδύσεις, όπως αυτή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που αναμένεται να μειώσει το ΑΕΠ κατά 6,1% και θα ελαττώσει κατά πολλές μονάδες την ανεργία μέχρι το 2015. Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services στην δική του εισήγηση, έκανε αναφορά στην μεγάλη πτώση που έχει σημειώσει η επενδυτική δραστηριότητα που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα των αγορών και έδειξε ότι η έξοδος από την κτηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να βοηθηθεί από το κράτος . Τρίτος στη σειρά, ο κ. Γιώργος Χρυσικός, Γενικός Διευθυντής Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. τόνισε την άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσα στα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιώντας χρήσιμα εργαλεία και δομές που θα εφαρμοστούν στον κλάδο στο άμεσο μέλλον, ενώ φάνηκε αισιόδοξος για την δυνατότητα ανάπτυξης πολλών διαφορετικών τομέων του Real estate, όπως τα τουριστικά ακίνητα και τα γραφεία.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Αβραάμ Γούναρης αναφέρθηκε σε δράσεις της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, όπως η δημιουργία ενιαίου μητρώου ακίνητης περιουσίας που θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2012, αλλά και του μητρώου για Μισθώσεις του Δημοσίου, ενώ έκανε λόγο για την αρμοδιότητα αξιοποίησης ακίνητης περιουσία Δημοσίου, με εστίαση στην αξιοποίηση της ανάπτυξης του Ελληνικού. Ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας, στάθηκε η αναφορά στη σύσταση επιτροπής για τη δημόσια περιουσία και η αναμόρφωση των πολύ σημαντικών νόμων περί αιγιαλού και για τον καθορισμό αντικειμενικών αξιών.

Στη δεύτερη ενότητα «Δημόσια Ακίνητη Περιουσία και πορεία των ιδιωτικοποιήσεων» με συντονιστή τον κ. Νώντα Λαμπαδάριο και με πρώτο ομιλητή τον κ. Ανδρέα Ταπραντζή, Εντ. Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ειπώθηκε καταρχήν, ότι η επιτυχία των αποκρατικοποιήσεων εξαρτάται από το προϊόν, τους επενδυτές και πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κ. Ταπραντζή, τα υπάρχοντα ακίνητα δημιουργούν πρώτη ύλη για έργα αξιοποίησης με ιδιαιτερότητα και ενδιαφέρον, όπως το Ελληνικό, ωστόσο είναι η απαραίτητη η χάραξη στρατηγικής με την κυβέρνηση για έναν ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Έγινε, δε, λόγος για αξιοποίηση του θεσμού της επιφάνειας όπως στην περίπτωση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γρηγόρης Δούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, ο οποίος αφού μίλησε για «πιεστική ανάγκη για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρθηκε σε σειρά δημιουργίας ή και απορρόφησης οργανισμών για την επίλυση δυσλειτουργιών και για την ωριμότητα των δημοσίων ακινήτων όπως την παραχώρηση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, τη μεγαλύτερη παραχώρηση τουριστικού ακινήτου των τελευταίων ετών. Ο κ. Δούνης έκανε λόγο για έλλειψη νομικής, πολεοδομικής και επενδυτικής και κοινωνικής ωριμότητας των δημόσιων εκτάσεων που εμποδίζει συχνά την ανάπτυξη των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ επεσήμανε τη σημασία επιχειρησιακής αναδιοργάνωσης της εταιρείας και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας ακινήτων χαρτοφυλακίου. Τόνισε δε την καινοτομία « Ε-real estate» της εταιρείας με την ανάπτυξη και διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών και διαγωνισμών εκμίσθωσης μέσω διαδικτύου. Ακολούθως, ο Δρ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Γενικός Διευθυντής-Real Estate, Όμιλος ΕΤΕ αναφέρθηκε στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για την καταγραφή, αξιολόγηση, και αξιοποίηση ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου στην ιστορία της χώρας, μέσα από ιστορικές παθογένειες των ακινήτων όπως είναι οι καταπατήσεις, οι παραχωρήσεις και οι αποχαρακτηρισμοί. Αναφέρθηκε, επίσης, σε ζητήματα πολεοδομικής ωρίμανσης, αλλά και ελέγχου δοκιμής του πλαισίου, ενώ χαρακτήρισε ‘’δύσκολη υπόθεση’’ την εξεύρεση επενδυτών. Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Lamda Development έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανάπτυξης ολοκληρωμένων resorts όπως η περαιτέρω αξιοποίηση του Golden Hall με οφέλη αξιοποίησης πάνω από 1500 νέες θέσεις εργασίας και τον πολλαπλασιασμό των εσόδων του Δημοσίου. Αναφέρθηκε, δε, σε επιτυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό με την αξιοποίηση της μαρίνας στη Λεμεσό της Κύπρου, τη Μαρίνα της Σιγκαπούρης και τους χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη τουριστικής αξιοποίησης της Ελλάδας, χάρη στο μεγάλο φυσικό της πλούτο και την αξιοποίηση των ακτογραμμών της.

Τελευταίος ομιλητής της ενότητας, ο Καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικό ΑΕ τόνισε ότι σε αυτό το πολύπλοκο και πολυδιάστατο έργο έχει ακολουθηθεί η μεθοδολογία στρατηγικού οφέλους του Ελληνικού και ανάλυση της περιοχής με τη δημιουργία value proposition. Θεωρεί το Ελληνικό «μη μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδος», χαρακτηρίζοντας την ‘’στρατηγική επένδυση’’, ίσως την πιο σημαντική των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του Ελληνικού τοποθέτησε οικονομικούς στόχους όπως η γρήγορη εισροή κεφαλαίων αλλά και η εκμετάλλευση τμήματος της υπεραξίας, την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τονίζοντας ότι το « έργο δεν θα δουλέψει χωρίς την αποδοχή των πολιτών», έκανε λόγο για την κατασκευή τριών μεγάλων πάρκων, φυσικών οδών, σχολείων, και καινούριους τύπους κατοικιών.

Το ενδιαφέρον θέμα του «μέλλοντος της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, με αιχμή του δόρατος στα νέα Ξενοδοχειακά συγκροτήματα και resorts» άνοιξε με κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε καταρχάς στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό. Το πρώτο βήμα έγινε με τη συγκρότηση του υπουργείου Τουρισμού, τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας προώθησης τουριστικών επενδύσεων και ειδικής υπηρεσίας για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε για τον ρόλο των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, χαρακτηρίζοντας τα «το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας», ενώ έκανε λόγο για μια πλειάδα μέτρων εξυγίανσης του τουρισμού όπως η απόσυρση παλαιών καταλυμάτων και κίνητρα για τη δημιουργία νέων μονάδων, η ανασυγκρότηση του νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας του κλάδου, η κατάρτιση σχεδίου νόμου για το θαλάσσιο τουρισμό, η προσέλκυση τουρισμού κρουαζιέρας με αναβάθμιση των υποδομών, η αξιοποίηση διαδικασιών τουριστικών λιμένων της χώρας και ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, με πιστοποίηση πηγών αλλά και ο νέος ‘’φιλικός προς τους καινούριους επενδυτές’’ διαδικτυακός τόπος. Στην προσπάθεια αναμόρφωσης θα συμβάλλει, επίσης, η ολοκλήρωση του σχεδίου για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμού, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας. Ειδική μνεία έγινε για την αποκατάσταση της εικόνας της πρωτεύουσας, δράση που αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου. Κλείνοντας, η κ. Υπουργός τόνισε ότι η «ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας, με νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Ο τουρισμός πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των Ελλήνων».