Η ΕΚΤ θα αποκτήσει τη δυνατότητα εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε μία ενδεχόμενη τραπεζική ένωση, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, διαψεύδοντας το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με τα οποίο η προτεινόμενη εποπτική αυτή δομή είναι παράνομη.

Χθες, η βρετανική εφημερίδα ανέφερε σε άρθρο της ότι ένας από τους κυριότερους νομικούς συμβούλους της Ένωσης εξέφρασε γραπτώς την άποψη ότι μία νέα τέτοια δομή θα ήταν «παράνομη» και πως οι σκοπούμενες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της μεταβολής της Συνθήκης της ΕΕ.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εξασφάλισε μία 12σέλιδη γνωμοδότηση ενός κορυφαίου νομικού συμβούλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία τονίζεται πως η δημιουργία εποπτικής αρχής της ΕΚΤ δεν θα παραβίαζε τη νομοθεσία της ΕΕ, μολονότι στο κείμενο υπογραμμίζεται ταυτόχρονα μία σειρά από νομικά εμπόδια σε ότι αφορά τη θέσπισή της.

«Η πρόταση που έχουμε κάνει είναι νομικά απρόσβλητη» δήλωσε ο Μπαρνιέ.

«Δεν βλέπω να υφίσταται κάποιο πολιτικό εμπόδιο στο να δώσουμε αποφασιστικό λόγο σε χώρες εκτός ευρώ εντός του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, σε περίπτωση που θέλουν να συμμετάσχουν», τονίζει, παράλληλα, ο Eπίτροπος.

«Τα νομικά ζητήματα για τη δημιουργία μηχανισμού εποπτείας από την ΕΚΤ μπορούν όλα ανεξαιρέτως να λυθούν», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τζόναθαν Φολ, γενικός διευθυντής του τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνο για την τραπεζική ένωση.