Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έξοδο από την κρίση, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωρούν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit η οποία κυκλοφορεί αύριο.

«Είναι απλά λαθεμένο να πούμε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος. Δείτε τι έχει συμβεί στην Ιρλανδία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία: η ανταγωνιστικότητά τους αυξάνεται, τα δημόσια ελλείμματα μειώνονται. Ακόμη και η Ελλάδα καταγράφει, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, ένα μικρό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε ο Ρέγκλινγκ.

«Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, έχει διανυθεί τουλάχιστον το μισό του δρόμου. Εάν η πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί, αυτό το τμήμα της προσαρμογής θα έχει επιτευχθεί μέσα σε δύο χρόνια», συνέχισε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μιλώντας στην Ασία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη πρόσφατα, ο Ρέγκλινγκ επισήμανε πως πολλοί επενδυτές εκεί του είπαν ότι είναι «λιγότερο απαισιόδοξοι από ό,τι πριν από έξι μήνες».

«Επικρατεί σταδιακά η ιδέα ότι έχουν γίνει πολλά σε εθνικό επίπεδο και ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο διαθέτουμε νέα εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστήριξε ο Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στο νέο ταμείο “διάσωσης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ έκρινε ότι η χώρα δεν έχει ακόμη προχωρήσει όσο χρειάζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εάν γίνουν περισσότερα, «θα μπορούσε να δοθεί μια αληθινή ώθηση στην ανάπτυξη», υποστήριξε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι «μεταξύ εκείνων οι οποίοι λένε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της».