Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Μέρκελ σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και καταδεικνύει ότι η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τη σημαντική – παρ’ όλες τις δυσκολίες – μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται στο νέο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Eurobank.

Ταυτόχρονα, η γερμανική ηγεσία παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εφαρμογή του δεύτερου Προγράμματος Σταθεροποίησης από την ελληνική πλευρά. Πρόσφατα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προϋποθέτει την (επιτυχημένη) αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος από την τρόικα.

Η οριστική συμφωνία για τη δέσμη μέτρων για το 2013-14 είναι αναγκαίο να επιτευχθεί πριν από τη συνάντηση κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012. Το προχθεσινό Eurogroup αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά δεν προχώρησε στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης (ύψους 31,5 δισ.ευρώ) της δανειακής σύμβασης του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Τράπεζας.

Η προώθηση του καταλόγου μεταρρυθμίσεων, εκτιμά η Eurobank, αναμένεται να αυξήσει τον όγκο εργασίας αλλά και την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο με το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η επιτυχής ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται.

Βραχυπρόθεσμα, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τη λειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, κτλ). Σύμφωνα με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013 (και με δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ ) το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αποπληρώσει μέρος (3,5 δισ.ευρώ από ένα σύνολο 7,9 δισ. ευρω στο τέλος Αυγούστου 2012) των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του μέχρι το τέλος του 2012. Η πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έχει θετική επίδραση στο έντονο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, από τη συγκεκριμένη δόση θα εξασφαλισθούν και τα απαραίτητα κεφάλαια (25 δισ.ευρώ ) για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο.