Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη για τη «λίστα Φαλτσιάνι» με μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία. Ζητάει, αν υπάρχει να διωχθούν για υπεξαγωγή εγγράφων όσοι δεν την αξιοποίησαν

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν δημοσιεύματα, με αφορμή σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, για τη λεγόμενη «λίστα Φαλτσιάνι» που περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Τέρενς Κουίκ, το 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ είχε παραδώσει στον Έλληνα ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου λίστα με τα ονόματα 1991 Ελλήνων φοροφυγάδων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην ελβετική τράπεζα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που θα διερευνήσει πλέον ο εισαγγελέας, την ύπαρξη της επίμαχης «λίστας» δεν γνωρίζει κανείς, ενώ ο κ. Κουίκ στην ερώτηση του κάνει λόγο για «απροθυμία» των αρμόδιων αρχών να ελέγξουν τη νομιμότητα αυτών των καταθέσεων, σε αντίθεση με την αντίδραση άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αξιοποίησαν τη λίστα προς όφελος των κρατικών τους εσόδων.

Ο κ. Πεπόνης ζητά άμεσα να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν ναι, να εξακριβωθεί πού βρίσκεται. Ζητάει, επίσης, σε περίπτωση που βεβαιωθεί ότι πράγματι η λίστα παραδόθηκε, α) να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό, προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά και β) να παραδοθεί άμεσα στο γραφείο του ώστε να επιληφθεί και να διενεργηθούν οι δέουσες ενέργειες για όσες περιπτώσεις εντοπιστούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και των διατάξεων για το λεγόμενο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη λίστα ήρθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης Εβρέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.ά.

Σχεδόν όλες οι χώρες, που η λίστα περιελάμβανε ονόματα πολιτών τους, με αιτήματα προς τις γαλλικές αρχές παρέλαβαν τα στοιχεία που τους ενδιέφεραν και ήδη πολλές από αυτές έχουν εισπράξει από φόρους και πρόστιμα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, στην ερώτηση του κ. Κουίκ αναφέρεται πως μόνο η Ισπανία αξιοποιώντας την λίστα πέτυχε να εισπράξει ποσό 6 δισ. ευρώ.