Ως μέτρο με χαρακτήρα «έκτακτο» και «εξαιρετικό», που θα ισχύσει μόνο για «συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, το σύστημα επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων κατά παρέκκλιση του υπαλληλικού κώδικα, με μόνη απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Για τα κριτήρια αξιολόγησης των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είχε καταθέσει ερώτηση η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, καταγγέλλοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί το μοναδικό τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης όπου οι θέσεις ευθύνης δεν στελεχώνονται με αξιοκρατικά κριτήρια του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, αλλά με προσωπικές επιλογές του εκάστοτε υπουργού, που δεν διέπονται πάντα από διαφανή κριτήρια και δεν υπόκεινται σε έλεγχο».

Στην απάντηση του, ο υφυπουργός Οικονομικών ενημερώνει, μεταξύ άλλων, ότι με τον Ν. 4002/2011 λαμβάνονται έκτακτα οργανωτικά μέτρα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που θεωρούνται κρίσιμες για την επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και υπενθυμίζει ότι «με τον συγκεκριμένο νόμο ορίστηκε ότι κατά παρέκκλιση από το ισχύον μεταβατικό σύστημα επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων εξαιρετικά και κατά τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η τοποθέτηση και η λήξη της θητείας των προϊσταμένων συγκεκριμένων οργανικών μονάδων του υπουργείου, διενεργείται χωρίς τη διαδικασία που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, με μόνη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για θητεία ενός έτους, που μπορεί να ανανεώνεται μία ή και περισσότερες φορές, και με κύριο κριτήριο την επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που τους έχουν τεθεί». Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Μαυραγάνης, «με την απόφαση τοποθέτησης καθορίζονται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για κάθε οργανική μονάδα, οι οποίοι ελέγχονται ανά τρίμηνο».

Η παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, δικαιολογείται από τις εξαιρετικές δημοσιονομικές περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα και επιβάλλεται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής στον τομέα αύξησης των δημοσίων εσόδων και στην εμπέδωση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης, οι οργανικές μονάδες επί των οποίων εφαρμόζεται αυτό το έκτακτο μέτρο είναι εκείνες που εμπλέκονται άμεσα και καθοριστικά στη βεβαίωση και στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και στην πρόληψη και καταστολή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Για τον σκοπό αυτόν είναι αναγκαίο να παρέχεται ευρεία διακριτική ευχέρεια και ευελιξία στη διοίκηση κατά την τοποθέτηση και αντικατάσταση των προϊσταμένων σε αυτές τις νευραλγικής σημασίας οργανικές μονάδες.