Στα χέρια του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων βρίσκονται λίστες φοροφυγάδων από Ελβετία και Λιχτενστάιν με χιλιάδες ονόματα ελλήνων καταθετών του εξωτερικού που δεν δήλωσαν όπως προβλέπεται τους τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό ούτε εμφάνισαν στο «πόθεν έσχες» τα έσοδα αυτά με προφανή σκοπό να φοροδιαφύγουν.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα το Βήμα, σήμερα ελέγχονται με βάση τις νόμιμες λίστες για τις καταβολές τόκων που έφθασαν στην Ελλάδα μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών. Στο γραφείο του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη πραγματοποιούνται καθημερινά αλλεπάλληλες συσκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι και το κυριότερο για την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να φορολογηθούν οι ελληνες μεγαλοκαταθέτες που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό και οι οποίοι το τελευταίο έτος έχουν μεταφέρει από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε τράπεζες της Ελβετίας (κατά βάση στη Γενεύη), του Λιχτενστάιν και άλλων χωρών της Ευρώπης τεράστια ποσά. Μάλιστα ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί μόνο σε εκείνους που διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στη φορολογική δήλωση τους τόκους αλλά και σε όσους κανονικά συμπληρώνουν όλους τους κωδικούς που επιβάλλει ο νόμος αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Αν αυτά προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες και έχουν φορολογηθεί πριν καταλήξουν στο εξωτερικό τότε, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αν όμως είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή παράνομου πλουτισμού τότε θα κληθούν στις κατά τόπους εφορίες να δώσουν εξηγήσεις. Αλλωστε αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί και από εκτεταμένους ελέγχους στο «πόθεν έσχες» και διασταυρώσεις σε εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και φυσικά τις καταθέσεις που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τον έλεγχο δεν θα ξεφύγουν ούτε τα εμβάσματα και τα ποσά που έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους σε τράπεζες της αλλοδαπής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από τις αρχές του 2010 έχουν «βγει» από τις ελληνικές τράπεζες περίπου 22 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων έχει καταλήξει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν εμβάσματα και καταθέσεις του εξωτερικού που ανήκουν σε καταθέτες οι οποίοι δεν μπορούν να αποδείξουν μέσω τού «πόθεν έσχες» την προέλευση των χρημάτων.

Στο σύστημα ΤΑΧΙS και συγκεκριμένα στο γραφείο του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομ. Σπινέλλη έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά στοιχεία για κατοίκους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν τεράστιες καταθέσεις στο εξωτερικό. Η λίστα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει ονόματα γιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, πλοιοκτητών κ.λπ. και ποσά καταθέσεων ανά τραπεζικό λογαριασμό και προέρχεται από συνεργασία των ελληνικών αρχών με αντίστοιχες των χωρών στις οποίες διατηρούνται οι καταθέσεις.

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για μια ευρεία διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω πολιτών, και εφόσον εντοπιστούν σημαντικές διαφορές τότε θα προχωρήσει αμέσως ο έλεγχος.

Σε πρώτη «ζήτηση» θα βρεθούν εκείνοι που διατηρούν καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ και σταδιακά το ελεγκτικό ενδιαφέρον θα μεταφερθεί και σε χαμηλότερα ποσά. Επίσης ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στους φορολογουμένους οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν και απέφυγαν τη φορολογία, και μετά στο αν αυτά καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα σε ένα βάθος 10ετίας. Ποσά τα οποία οι καταθέτες δεν θα κατορθώσουν να δικαιολογήσουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους θα θεωρηθούν αδήλωτα εισοδήματα και θα φορολογηθούν αναδρομικά από τον χρόνο κατάθεσής τους στις τράπεζες.

Επιστροφή κεφαλαίων χωρίς πρόστιμα
Οσοι έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό και εκτιμούν ότι το κράτος τούς έχει εντοπίσει ως φοροφυγάδες τότε έχουν τη δυνατότητα ως τις 15 Οκτωβρίου να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια αυτά και να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις, όπως προβλέπει σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που είναι νόμος του κράτους. Ειδικότερα η σχετική διάταξη προβλέπει ότι όσοι θα αποφασίσουν να επαναπατρίσουν κεφάλαια θα πρέπει να καταβάλουν φόρο 5%. Στην περίπτωση που θα τοποθετήσουν τα κεφάλαια αυτά ή μέρος τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ή ακίνητα η φορολογική επιβάρυνση περιορίζεται στο μισό.

Έλεγχος και σε αγορές μέσω πιστωτικών καρτών
Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα περιορίσει τους ελέγχους μόνο σε καταθέσεις του εξωτερικού αλλά και σε συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτικών καρτών. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που πληρώνονται μέσω του πλαστικού χρήματος και δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή άλλους παρακρατούμενους φόρους. Η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ειδική εφαρμογή, η οποία θα ενημερώνεται αυτόματα από τις επιχειρήσεις για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικής κάρτας. Μάλιστα εξετάζεται να εφαρμοστεί ειδικό σύστημα-τσιπ σε όλες τις πιστωτικές κάρτες, το οποίο θα καταγράφει τη συναλλαγή και θα στέλνει αυτόματα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικά το ύψος της δαπάνης και το ποσόν του ΦΠΑ που αντιστοιχεί. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων τον τζίρο της επιχείρησης και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που έχει εισπράξει και ο οποίος πρέπει να αποδοθεί. Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η όλη διαδικασία θα αφορά τις επιχειρήσεις και δεν θα γίνει για να αποτελέσουν τεκμήριο οι συναλλαγές για τους απλούς πολίτες.