Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο κατέγραψε η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανακάμπτει τον Ιούλιο κατά 2 μονάδες, στις 76,1 μονάδες, εξέλιξη η οποία εκπορεύεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, αλλά και από την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία υποχωρούν οριακά, ενώ στις Υπηρεσίες παραμένουν αμετάβλητες τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η συγκρότηση κυβέρνησης φαίνεται να λειτούργησε θετικά κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου φαίνεται να υπάρχουν μετεκλογικές προσδοκίες για επικείμενες αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες γενικά είναι πολύ συγκρατημένες, καθώς αυτό το οποίο αποτιμάται θετικά είναι κυρίως η εντονότερη κινητικότητα της κυβέρνησης, σε σχέση με την αδράνεια των προηγούμενων μηνών.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά τον Ιούλιο, ενώ αντίθετα στην ήδη χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο σημειώνεται κάμψη. Έκπληξη δε προκαλεί η άμβλυνση των πολύ δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

-Στη Βιομηχανία, έντονη πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, αν και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.

-Στις Υπηρεσίες, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση εμμένουν, αν και διατυπώνονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, ενώ και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων αμβλύνονται, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποχωρούν ελαφρά, υποδηλώνοντας ρευστοποίηση.

-Στις Κατασκευές, οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρώς, εξέλιξη όπως άλλωστε και οι πολύ αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα.