Αποφασίζονται εντός των ημερών οι αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την καθιέρωση νέων κινήτρων με τη μορφή φορο-εκπτώσεων, ώστε να συνεχίσουν οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη και σε περίπτωση που έχουν ήδη συγκεντρώσει το ποσό για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.

Σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας ως 15.000 ευρώ, από τις οποίες οι 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο και οι υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα προσφέρουν μια πρόσθετη έκπτωση 300 ευρώ (3.000 Χ 10%).

Μια σκέψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος να ανέρχεται σε 18.000 ή ακόμη και σε 20.000 ευρώ, αντί για 15.000 ευρώ σήμερα.

Έτσι, αν κάποιος συγκεντρώσει το σύνολο του νέου ανώτατου ορίου, δηλαδή 20.000 ευρώ, θα εξασφαλίσει πέραν του αφορολογήτου ορίου και πρόσθετη έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000 Χ 10%).

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο μελετά το θέμα της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για όσους δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση- είπε ο υφυπουργός- αντιλαμβάνεται ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με τη ρευστότητα και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην οικονομία, αλλά και ως αποτέλεσμα των επιλογών του τραπεζικού συστήματος να περιορίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση χρεών για 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, αν και ήταν υπόχρεες, ενώ αναμένεται και μία νέα ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.